Ska man äta gott på Bornholm är det en fördel om man gillar två saker: Rökt. Och sött. I dag har jag frossat i både det ena och det andra.
Sött är modellen på gulliga ön
Mest läst i kategorin
Rökerierna ligger nästan vägg i vägg.
Ett av de största finns i Allinge på norra ön. Där finns både en butik och en restaurang med massor av nyrökta delikatesser. Från buffén, som är tillgänglig hela dagarna – men fräschas upp och fylls på kontinuerligt – kan man t.ex plocka ihop godsaker som rökt ål, varmrökt öring och kallrökt lax:
Fast lämpligen börjar man med soppa, det vankas både fisk- och skaldjurssoppa:
Och vem vill missa den danska specialiteten friterad rödspätta med remouladsås? Händelsevis slank det även med lite räkor och sparris…
Frestad? Det är lätt att bli det.
Och lätt att känna sötsuget efter en sån måltid. Vi fick det stillat så att vi teg. På det intressanta besöksmålet Bornholms Matkulturhus fick vi vara med och laga en rabarberpaj. Utan pajdeg men med ett täcke av äggviteskum med krossade enbär ovanpå farinsockerkaramelliserade rabarber. Man fick hjälpa till med tillagningen, och medresenären Lottie Knutson visade sig vara en rackare på att skära rabarber:
Den blev väldigt söt när den väl gräddats i ugn med enbärsäggviteskummet.
-Bornholmarna älskar allt sött, sa vår lokalguide och slickade sig om munnen.
Nu är det bara att pusta en timme innan det bär av mot en bra restaurang.
Såna finns det många av på den här förtjusande ön. Tips kommer!