Sillpanik i dag? Lugn, här kommer tre snabba. Dessutom alldeles egna. Och supergoda!
Suveräna sista minuten-sillar!
Mest läst i kategorin
Köade i Hötorgshallen i dag. På Fiskeläget hade man gjort tonvis med sill, verkade det, och fantasin hade inga gränser. Jag köpte mojitosill (låter väl hur spännande som helst?), pestosill (grön, krämig, lovar gott) och lingon- och granskottssill.
Kul att prova nytt. Men kul att laga eget också! Och vill du prova några garanterat ovanliga varianter, så kommer här tre stycken, som jag testat fram själv, provsmakat och tyckt mycket om – och som det inte tar många minuter att göra:
Blåbärssill: Marinera bitar av inlagd sill i den kraftiga drycken Blåbär 100%. Låt sillen dra några timmar, helst över natten. Häll av spadet, lägg upp sillbitarna och strö över blåbär (finns i lösvikt i de flesta affärer) och lite finstrimlad purjolök. En frisk, god nyhet, som förmodligen t.o.m. är nyttig!
Äppel- och currysill: Blanda bitar av inlagd sill med ett par matskedar av Eriks goda och vackert gula curry- och äppelsås samt små tärningar av färskt, syrligt äpple. Blir utsökt!
Tryffelsill: Gjorde jag för några år sen, och den mottogs med jubel… Vänd runt sillbitar (jag tog inlagd första gången men provade med matjes i år) med tryffelmajonnäs (finns att köpa färdig men kan lätt göras hemma. Allra enklast genom att röra ner fin tryffelolja i vanlig, färdig majonnäs). Råkar man ha lite svart tryffel hemma (vilket jag råkade, i en liten, liten burk), blir det inte sämre av att man garnerar med några bitar av den. Blir godast om den får stå några timmar.
Lätta men exklusiva sillar som kan vara ett kul komplement till de vanligare varianterna.
God jul!