News55

Suzanne Axell: "Plötsligt var jag fem år igen" 

Suzanne Axell
Suzanne Axell
Suzanne Axell
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 08 feb. 2024

Minns det så väl. Hur jag satt vid mormors köksbord på Arkövägen 29 i Kärrtorp. Björken utanför köksfönstret hade precis slagit ut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hon hade dukat fint som vanligt, vi skulle dricka choklad tillsammans, och jag skulle lära mig en ny sång ”När tvenne hjärtan slår samma slag” av och med hennes idol Ulla Billquist. Mormor älskade att sjunga. Hur gammal var jag? Fem år kanske och villig att lära. Vi sjöng duett och skrattade tillsammans. Fint minne.

Sen gick åren. Mormor och morfar försvann. Men i somras satt jag i Skebobruks orangeri i Roslagen under dagarna som kallas ”Sommarnattens toner”. Det var 20-årsjubileum och Svenska Lyxorkestern skulle uppträda. Och se – vilken sång fick bli allsång i det fullsatta vita orangeriet: Jo : ”När tvenne hjärtan slår samma slag”. Mormors sång. Helt plötsligt rusade tiden runt omkring mig, där jag satt med hela sommarhimlen ovanför och männen i orkester gav av sin spelglädje, sin glädje över livet på scenen. Plötsligt var jag fem år igen. Lycklig. Utan ansvar och krav. Allt det där som kommer när man växer upp.

Nu är det snart Alla Hjärtans Dag 2024. En del fnyser (vi fnyser mycket i vårt land numera…) om att det är kommersiellt. Men är det att bry sig om någon annan, något dåligt? Behöver vi inte en puff ibland, för att faktiskt ta tiden att säga: Jag tycker om dig. Du betyder något för mig och mitt liv. Att inte bara låta tiden gå.

För första gången i mitt liv fick jag se Hjärtcentrum på S:t Görans sjukhus i Stockholm för en tid sen. Där arbetar Astrid, Lena, Jonna och Niklas och alla de andra hjältarna som bryr sig om att våra hjärtan slår som de ska. Att hjärtat får den omvårdnad som det behöver. För livet frestar på. Hjärtat får sina tuffa tider. Att man till och med kan dö av brustet hjärta när någon man älskar går ifrån dig, eller dör, det visste inte jag förrän den där kvällen jag intervjuade skådespelerskan och komikern Anna-Lena Brundin i Fråga Doktorn. Hennes hjärta sviktade betydlig den dagen hon fick tuffa besked i den försvunna kärlekens namn.

Så hylla hjärtat. Sköt om ditt hjärta. Gör roliga saker om du kan. Ta en paus då och då, och kör inte bara på – utan unna dig en vilostund ibland. Ut i skogen, se februarisolen gå ned över sjön. Hör kvirret från fåglarna som inser att nu är vi på väg mot bättre och ljusare tider. Deras små hjärtan slår för oss, de också. Det är som vi måste be om ursäkt numera för att vara glada, för att bry oss i Sverige. När började det? Men ingen orkar med enbart elände. Vi måste få skratta, kramas och se varandra ibland för att kunna gå vidare. Vad som än händer. Det hjälper hjärtat och våra liv.

”När tvenne hjärtan slår samma slag, då har man lärt sig – som du och jag – det måste vara kärlek som prövats, innan tvenne hjärtan övats, att ständigt slå samma slag…”

Ulla Billquist blev bara 38 år. Hon fick inte leva med sin kärlek – och hennes hjärta brast. Men hennes sånger lever. En av det mest älskade sångerskorna i vårt land lever vidare. Hennes hjärta som hörs i henne röst, klingar för alltid.

Så: En ros till den du älskar. En tulpanbukett till mormor. Lite extra godis till katten eller hunden. En chokladbit och en kopp kaffe med någon du gillar. Det behöver inte vara krångligare än så. En liten stund för hjärtat, ditt eget och det som finns i hjärtat på den du tycker om. Delad glädje på den dag vi har valt att kalla ”Alla Hjärtans Dag”. Det är det finaste som finns.

ANNONS

Hjärtliga kramar i massor till dig!
Suzanne

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS