Det är synd och skam: tonvis med äpplen ligger och ruttnar i trädgårdarna. Ät dem i stället, ät allt du kan! Här kommer tre goda tips och recept - och du kanske har många fler?
Svenska äpplen är en unik råvara - Kolla här vilka lätta och goda tips!
Mest läst i kategorin
Svenska äpplen måste vara en av världens finaste råvaror. Underbara att äta nyplockade, och fantastiska att använda till så mycket mer än paj eller must.
Själv äter jag bara äpplen när man kan få tag i svenska, vilket man kan större delen av året numera, tack vare moderniserade förvaringsmetoder. Men passa på nu, när äpplena har högsäsong! Här är tre roliga recept – och du har kanske många fler?
Luddes äppelfläsk
Min matgalne kompis Ludde berättar gärna och lyriskt om sitt äppelfläsk. Smaka på ordet – äppelfläsk! Det hörs ju att det är gott! Och det är lätt att göra:
600 gram rökt sidfläsk
4 fina svenska äpplen
2 mellanstora potatisar
2 rödlökar
3 msk olivolja
25 g smör
2 msk farinsocker
1 liten citron
salt, peppar
Skär äpplen, potatis, lök och citronen i klyftor. Skär fläsket i lite större bitar. Blanda alla ingredienser väl och lägg dem i en ugnsform. Grädda i 225 grader c:a 35 minuter, eller tills rotsakerna fått fin färg och mjuknat. Servera direkt.
Picklade äpplen
En ren smaksensation, jättegott till söndagssteken, till kyckling, grillad fisk eller i sallad.
3/4 dl ättika
1 1/2 dl socker
2 dl vatten
1 msk olika blandade frökryddor, t.ex. senapsfrö, kummin och/eller fänkål
1 tsk salt och grovmald pepparblandning
6-8 svenska äpplen
Koka upp ättika, vatten, socker, salt och peppar samt kryddorna till en lag. Låt den svalna.
Klyfta äpplena och lägg dem i en burk. Häll över lagen. Ställ i kylen, gärna över natten.
Havrepaj med äpple och rabarber
Jag älskar vanlig pajdeg, ljus och mör, med god fyllning. Den här är lite annorlunda men minst lika god. Och man kan fylla den med enbart äpplen, eller äpplen och rabarber, eller äpplen och blåbär, förslagsvis.
500 g äpplen i klyftor, ev. blandade med bitar av rabarber
1 1/2 dl socker
Smuldeg:
1 1/2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1/2 dl socker
125 g smör
Blanda äpplen och socker i en smord form. Använder du rabarber, så värm bitarna en minut med sockret, de behöver längre tid än äpplena för att bli mjuka. Förgrädda sen äpplen och rabarber med socker i formen i 225 grader i fem-tio minuter.
Nyp ihop övriga ingredienser till en smuldeg och strö den över äpplena. Grädda 20 minuter. Ytan ska vara brun!
Och tipsa gärna om egna äppelvarianter. Godare råvara får man leta efter!