News55
Detta är en sponsrad artikel

Totte Wallin: Här kommer tabubelagda frågor upp till ytan

Totte Wallin
Totte Wallin
Uppdaterad: 28 mars 2022Publicerad: 28 mars 2022

Historia 180°. Nu under kriget i Ukraina återkommer frågan ofta - kan man lära sig något av historien?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förr litade vi människor på att journalister och myndigheter filtrerade och tolkade omvärlden åt oss, en flik av det ”Starka samhället ” där vi i lugn och ro skulle leva våra liv utan oro. Sedan fick vi en pandemi där begrepp som ”hobbyepidemiologer” föddes ur askan av havererade myndigheter. Idag har pandemin ersatts av kill- och tjejgissningar i ämnet historia och krigsvetenskap.

Vid sidan av journalistiken har det uppstått ett mellanting mellan underhållning, tyckande och fakta som kallas poddar. Så gott som varje journalist och influenser ska ha en podd och de är lönsamma. Ett känt par blev erbjudna 10 miljoner om året för att ”podda” en gång i veckan trots att de nyss inte hade en aning om var Närke låg eller innehöll. En annan podd som drivs av två sportjournalister gissade loss på Falun. Kunde Falukorven komma därifrån, rödfärgen? Efter direktgoogling – jo korven gjorde man av oxar från Småland, fråga mig inte varför. Sen har dom tydligen en koppargruva?

Putins krig har dammat av gamla frågor som länge varit tabu. Ska Sverige gå med i Nato, ska vi återgå till kärnkraften, är vi neutrala och ska alla göra lumpen? Flera kända med adress på just Östermalm har offentligt sagt att de inte tycker att Sverige är värt att försvara. Intressant nog så vimlar stadsdelen av ”krigiska” referenser som Artillerigatan, Narvavägen, Kommendörsgatan, Lützengatan, Torstenssonsgatan eller Wittstocksgatan som fått sitt namn efter segern i slaget vid Wittstock i Brandenburg där Johan Banér (också en gata) den 24 september 1636 slog den förenade kejserliga-sachsiska armén.

Med tanke på Rysslands irrationella handlande kan man undra om det finns något mönster? Jo det gör det och handlar om landets brist på hamnar och tillgång till hav. Krigen mot Sverige har alltid rört sig kring åtkomsten till Östersjön där Ryssland idag bara når sjön via Kaliningrad och Petersburg. Krimkriget 1853-06 var tsarens försök att besegra Ottomanska riket och kontrollera Bosporen och utfarten till Medelhavet. Nederlaget gjorde att tsarväldet vände sig mot Asien och Port Arthur strax väster om Nord Korea i dåvarande Manchuriet där Rysslands och Japans expansioner kolliderade. Rysk-japanska kriget 1904-05 var ett faktum, Ryssland förlorade och återvände med svansen mellan benen till Europa. Nederlaget ledde till ”första revolutionen” 1905. 

Återigen inriktade man sig mot Osmanska väldet och Balkan där skottet i Sarajevo utlöste det Första Världskriget. Efter revolutionen 1917 förlorade man Finland och Baltikum, Polen återuppstod, Tjeckoslovakien bildades som en buffert, Västeuropas skydd mot kommunismen och Ungern förlorade 70% av sin befolkning. Andra Världskriget efter Stalingrad, konferenserna på Jalta och i Potsdam ritade åter igen om Europas karta. Statskupper i Östeuropa med marionettregimer ledde till Ungernrevolten 1956 och våren i Prag. 1989 föll Muren och Sovjetunionen blev 1991 Ryssland. Rysslands intressen har alltid pendlat och just nu expanderar intressesfären mot oss och Finland.

180° år 1809. Efter att Gustav IV Adolf 1809 förlorat Finland till Ryssland och kungen avsatts föreslog Napoleon tsar Alexander att man skulle stycka upp Sverige. Danskarna då i allians med Napoleon kunde få landet upp till Motala ström och Ryssland resten. Efter statskuppen och fängslandet av kungen tog 1810 en 29-åring Carl Otto Mörner från Uppsala ett eget initiativ. Han for till Paris och erbjöd marskalk Jean Baptiste Bernadotte att bli svensk tronföljare. Resten är just ”historia”.

Vid riksdagen i Örebro 1810 väljs Bernadotte till kronprins och 1812 har han ett möte med tsar Alexander i Åbo där han lovar att släppa alla krav på att återfå Finland mot att ta Norge. Vid slaget i Leipzig 1814 besegrar man Napoleon som hamnar på Elba och danskarna som var i allians med Frankrike förlorar Norge. Norrmännen som trodde att de äntligen skulle bli fria samlades i Eidsvold den 17e maj och skriver sin regeringsform men fick dras med Sverige till och med 1905. Norges mest berömda gata heter därför Karl Johan!

Vad kan man då lära av historien? Att Ryssland är innestängda och kan svänga åt alla håll, de är oförutsägbara. Att det kan vara nyttigt att lära sig och förstå gatunamnen på Östermalm samt att Falukorven inte kommer från Falköping.

ANNONS

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]