News55
Detta är en sponsrad artikel

Äntligen tar tjejerna över på SVT!

Artikelbild
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 16 dec. 2015Publicerad: 16 dec. 2015

Med jämna mellanrum dyker debatten om brist på kvinnliga programledare inom tv upp. Krav på fler och krav på kvotering framförs av högröstade representanter för jämlikhet i rutan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sveriges Television har en jämställdhetspolicy sedan 1995. I den står bland annat att: ”I varje programkategori ska andelen medverkande kvinnor och män vara lika eller ha en avvikelse på höst 10 procent jämnt fördelat över ett år.” I företagsledningen, som består av tolv ledamöter, sitter sex kvinnor. Och så har företaget en kvinnlig vd, Hanna Stjärne, som tillträdde hösten 2014.

Om det är Hannas förtjänst eller vet jag inte, men helt plötsligt tar tjejerna över allt inom underhållningen på SVT. Häromdagen blev det klart att Petra Mede ska leda stor finalen av Eurovision Song Contest i vår, med hjälp av Måns Zelmerlöw.

      LÄS MER: Petra och Måns leder leder Eurovision Song Contest

Och snart får vi se unga Gina Dirwai debutera som julvärd i SVT. Hon blir därmed den sjunde tjejen som fått detta hedersuppdrag, föregången av bland andra åtta herrar. Gina leder för övrigt i stor sett allt annat som SVT sänder just nu, två egna program plus ”Musikhjälpen”.

      LÄS MER: Magisk julkänsla med Gina Dirawi

SVT-säsongens andra hedersuppdrag, det att läsa Nyårsklockorna på Skansen går också till en tjej – operastjärnan Malena Ernman. (Som alltså inte, som det slarvigt sägs, ”ringer in det nya året” – det gör Skansens klockor). Hon är för övrigt den andra kvinnan i raden av de 17 som läst dikten på Skansen.

I februari är det så dags för nästa stora SVT-satsning, Melodifestivalen. Och där finner vi åter vår flitiga Gina Dirawi som fått uppdraget att lede hela schlager-cirkusen. Knappt har sedan sista tonartshöjningen från Eurovision-finalen klingat ut förrän vi är tillbaka på Skansen med SVT. Då är det dags för årets ”Allsång på Skansen”. Årets allsångsledare är Sanna Nielsen.

      LÄS MER: Sanna är klockren för Allsång på Skansen

ANNONS

Jösses flickor!

Men som vanligt på SVT kan man bara driva en fråga i taget. Och just nu är det alltså kvinnokampen som gäller. SVT har dock överlag svårt att förnya sig vad gäller programledare. Gina D gör som sagt var allt, och nu är även Petra Mede en som blivit SVT:s säkra kort. Det känns lite fantasilöst.

      LÄS MER: Valet av Petra val fel från början

Är det inte dags att titta över programledarskaran på SVT? Ska Lasse Kronér fortsätta leda julprogram, Doobidoo och femteklassare? Hur mycket Kalle Moraeus tål vi? Och det inte Kronér leder i SVT får Rickard Olsson och Anders Lundin göra hur länge som helst.

Nyheterna är undantaget krav på förnyelse. För trovärdighetens  och objektivitetens skull behöver tittare få sina nyheter från profiler de känner igen och har förtroende för. Därför kräver jag en snar återanställning av Claes Elfsberg.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

      

ANNONS

      

 

ANNONS