News55
Detta är en sponsrad artikel

Välja rätt gran viktigare än du tror (fråga miljön, den håller med)

Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 17 dec. 2015Publicerad: 17 dec. 2015

De är här nu, granförsäljarna. Ja, en del av dem har varit i farten riktigt länge. Och julsugna spekulanter står och vrider på avhuggna toppar och späda unggranar: är den för hög? för vid? för gles? Eller är den rent av alldeles perfekt?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nja, perfekt är den väl sällan, om man inte gör som med den så kallade Stenbecks-granen på Skeppsbron i Stockholm. Den sätts upp som en naken stam och sedan kommer grenarna på plats, i symmetrisk ordning, för den suveräna granformen så som Walt Disney och Musse Pigg vant oss vid att den ska se ut.

      LÄS MER: Kommun råkade stjäla en julgran

Fast det finns ju en genväg. Plastgran heter den. Och periodvis har man argumenterat att en konstgjord gran är en miljövänlig gran. Den kan ju återanvändas år efter år!

Men så enkelt är det inte att värna om vår natur. Vill man fira en grön jul i flera bemärkelser är det faktiskt en naturlig gran som är det rätta valet, det har jag Naturskyddsföreningens ord på, i dessa tider av klimatavtal och framtidshopp. För även om den där fuskgranen håller i många år är den ett sämre val. Man måste ta hänsyn till produktionen, transporterna och materialet.

      LÄS MER: “Det nya lort-Sverige gör mig deppig”

Den huggna naturgranen du köper kan i princip ha växt bakom knuten (fast ofta kommer den från Danmark). Plastgranen har troligen fraktats från andra sidan klotet. Risken att den innehåller en del giftiga kemikalier är stor. PVC-plasten som huvudsakligen utgör materialet behandlas ofta med ftalater för att grenarna ska bli mjukare och mer naturliga, men ftalater är något som vi inte mår särskilt bra av att umgås på nära håll med.

      LÄS MER: “Dags att ge upp våra plastpåsar nu!”

Smartast är alltså att tråda ringdansen kring en vanlig svensk gran som vuxit i skogen, huggits för inte alltför länge sedan och inte fraktats långt och länge. Rödgran är den traditionella typen, kungsgran kostar mer och lär hålla kvar sina barr längre. På en del ställen hittar du till och med krav-märkta julgranar, men det är inte särskilt vanligt ännu.

ANNONS

En annan sak som är väl värd att ta i beaktande: den där fuskgranen ska förvaras någonstans i elva av årets tolv månader. Med naturgran frigör du det utrymmet för annat som kan behöva lagras. Lysande!

Och så är det det där med återvinningen. Din gamla gran hamnar förhoppningsvis i ett värmeverk och den energi den lämnar ifrån sig när den brinner upp räcker, påstår Naturskyddsföreningen, till tre-fyra omgångar i tvättmaskinen!

      LÄS MER: De jordnära klimatråden får vi lov att sköta själva

Ser du nu grannen generat smyga längs väggarna för att göra sig av med den där miljöovänliga plastgranen så kan du kanske ändå hojta till. Bättre, åtminstone ur rent privatekonomisk synvinkel, att vänta med att slänga den till efter jul, eller hur?

Fast doften från den svenska barrskogen, den får hen i så fall klara sig utan.

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]