News55
Detta är en sponsrad artikel

Varför skämt om vidriga saker man ska göra med kvinnor inte är roliga

Artikelbild
Ulrika Good
Ulrika Good
Uppdaterad: 18 nov. 2015Publicerad: 18 nov. 2015

Få kan väl ha undgått all turbulens som uppstått i samband med ett så kallat offentligt psykbryt i förra veckan. Det var komikern Kristoffer “Kringlan” Svensson som gästade podcasten “Alla mina kamrater” i deras direktsända morgonshow. Han ramlade in i studion full och helt barockt rasande över en (tämligen harmlös) bokrecension han fått av Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

      LÄS MER: “Kringlans” revy läggs ned

Detta ledde till att han vräkte vidriga hotelser över Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg. Hotelser som inte behöver upprepas en gång till, men ta de värsta du någonsin kan tänka dig och dubblera vidrighetsnivån så får du en aning om hur det lät. Om det nu skulle vara så att du lyckats undgå att läsa dem tidigare.

Sedan dess har Kringlan och de övriga medlemmarna i podcasten (alla mer eller mindre kända komiker) sett sponsorer och samarbetsparners dra all världens väg och en lång rad krönikor har fördömt samtligas agerande. De övriga medverkande fick sin beskärda delen av kritiken eftersom de inte tog tillräckligt tydligt avstånd från vedervärdigheterna, utan skrattade med alldeles för länge.

      LÄS MER: “Kringlan” petas från romanprojekt

I viss mån orättvist kanske, men när man lyssnar står det ändå klart att de är alltför medvetna om att det är en person som har status i komikerkretsar som beter sig, därför mäktar ingen av dem sätta ner foten med kraft. Någon av dem hejar till och med på och jublar “För oss kan det här vara svinbra!” och ser en framtida PR-flipp hägra.

Vad är det som ger mig kalla kårar med det här, förutom det uppenbara? Den kanadensiska författaren Margaret Atwood har sagt att mäns största skräck är att kvinnor ska skratta åt dem, kvinnors största rädsla är att män ska mörda dem. Det är nog essensen i problematiken. Den generella hotbilden för kvinnor i jämförelse med mäns. (Något som inte blir mindre tydligt när en annan av veckans största nyheter handlat om domen mot Lisa Holms mördare.)

      LÄS MER: Döms till livstid och utvisning för mordet på Lisa Holm

Här har vi en person som många ansett vara en hyfsat normal kille som på grund av något trivialt har så nära till hands att plocka fram hot om det grövsta våldsartelleriet utan att andra normala män talar om för honom att det inte är okej, utan fortsätter att skämta och vara sköna. Det blottlägger något som är enormt skrämmande. Och ingenting som är roligt.

ANNONS