Det är populärt att mata fåglar och många kastar gärna brödbitar till dem, åsikterna om huruvida det är bra för vilda fåglar att äta bröd går isär. Det finns de som hävdar att bröd sväller i magen på fåglar och att det i värsta fall kan döda dem, men det är en myt, skriver Land. …
Att jaga med sin fyrbenta vän, är en dröm för många hundägare. Samtidigt en njutning som snabbt kan övergå i en ren mardröm – om olyckan är framme. Så här skyddar du din hund. Det är såklart det sista du som ägare till en jakthund vill vara med om. Likväl ökar antalet skador på jakt- …
Skandinaver kan bli näst på tur att fly klimatförändringar. Väderfenomenet ”Cold Blob” utanför Grönlands sydspets kan orsaka en klimatomställning som skulle kunna göra Skandinavien näst intill obeboeligt. Cold Blob riskerar att stoppa upp golfströmmen, vilket sägs kunna göra stora delar av Skandinavien obeboeligt och orsaka ett arktiskt klimat i de nordiska länderna. Vem vill vara …
En på 30 miljoner humrar har leopardmönstrade skal. Så sällsynt är den nu infångade hummern som uppehöll sig på västkusten. Det är ytterst ovanligt med en hummer som har calicofärgade (leopardmönstrade) skal, enligt Hummerinstitutet i Maine. Därmed är den upphittade hummern ett riktigt fynd, skriver SVT. Stolt hummerfiskare Charlie Lek, yrkesfiskare från Koster fångade in …
Många företag har tydliga mål kring att minska sina klimatutsläpp. Men när det gäller hur naturen ska skyddas så saknas den ekonomiska motivationen, enligt en färsk rapport. “Risken är att det går för långsamt, för vi har tiden emot oss”, säger Sara Lindahl vid Danske Bank. I Colombia pågår FN:s stora möte om biologisk mångfald. …
Runt 73 procent av alla vilda ryggradsdjur har utrotats från jorden de senaste 50 åren, visar en alarmerande WWF-rapport – det här hotar nu mänskligheten. WWF slår larm om att det krävs ”en massiv insats om vi ska stoppa förlusten av natur innan det är för sent”. Den senaste rapporten om jordens djurarter och nedbrytningen …
Det finns en hel del trädgårdssysslor inför vintern, men glöm inte att njuta av de sista skördarna av dina grönsaksodlingar. En vacker trädgård kräver engagemang och visst intresse. Hösten med sina vackra färger har kommit och nu är det dags att förbereda dina växter inför vintern. Resten av tiden kan du njuta av höstlövens vackra …
När temperaturen sjunker utomhus söker sig spindlar gärna in i våra hem, något som många ogillar trots att våra svenska spindlar är ofarliga. För den som har spindelskräck kan det vara värt att få bukt med sina husspindlar en gång för alla. Det behöver inte betyda att man dödar dem. Vi vill bara inte att …
Det är något extra med den engelska trädgården som får oss att drömma. Blandningen av det vilda och en viss ordning gör grönskan intressant. Ellen Forsström delar med sig av spännande idéer och tankar. Intresset för trädgårdsodling växte fram när Ellen Forsström började resa till England och mötet med den engelska trädgården gjorde henne hänförd. …
Genom att köpa närodlade krukväxter kan du både spara pengar och bidra till en mer hållbar miljö. Växter märkta “Från Sverige” har färre transportmil, är anpassade till svenska förhållanden och stöder lokala odlare. När du väljer närodlade växter blir klimatavtrycket betydligt mindre genom kortare transporter. Importerade växter kan resa långa sträckor innan de når din …
Nu när det är svamptider är det läge att träna din hund till att bli kantarellspårare. Det blir roligare och med dess goda luktsinne ökar chanserna att hitta fler kantareller. Att träna hunden till att bli kantarellspårare är ett bra sätt att bygga upp starka band mellan er, enligt tidningen Land. Hundens nos – ett …
De senaste rapporterna om extrem värme i USA visar ett växande folkhälsoproblem kopplat till klimatförändringar. Som en av de vanligaste dödsorsakerna i framtiden har den redan ökat kraftigt. Extrem värme påverkar särskilt utsatta grupper, främst äldre och små barn samt personer med underliggande hälsotillstånd. Dessutom kan värme utlösa hjärt- och andningsproblem. Forskarna anser att medvetenhet …
Vår hjärna består av en halv procent plastpartiklar, avslöjar en ny forskningsstudie som undersöker mängden plast som på olika sätt tar sig i våra kroppar. Ett skrämmande fenomen som vi måste ta på allvar. Studien som släpptes i maj i år är en uppföljning av tidigare studier. “Koncentrationerna vi såg i hjärnvävnaden hos normala individer, …
Har du myror som klättrar upp i ditt plommonträd och äter upp dina plommon? De gillar söt frukt precis som vi, men det finns sätt att hindra dem. Myror gillar plommon men de väntar inte bara på att de goda frukterna ska ramla ned från trädet, de hittar också upp till dem när de fortfarande …
Satellitbilder avslöjar att 329 hektar skog har avverkats för bygget av Teslas jättefabrik utanför Berlin, skriver The Guardian. Avverkningen, som motsvar ungefär 500 000 träd, har skett mellan mars 2020 och maj 2023, enligt miljöanalysföretaget Kayrros. “Teslafabriken i Tyskland har lett till ganska omfattande avverkning. Det måste förstås sättas i relation till vinsterna med att ersätta …
Den finsk-svenska skogsindustrikoncernen Stora Enso är misstänkt för att ha mejat ner tusentals hotade flodpärlmusslor. Polisutredning pågår. Det var i förra veckan som en av Stora Ensos avverkningsmaskiner körde över den skyddade ån Hukkajoki i Suomussalmi i östra Finland. Den tunga maskinen krossade tusentals musslor, medan andra kvävdes ihjäl av lera, sand och avverkningsavfall som …
Om dina tomater inte hinner mogna innan det börjar bli kallt ute kan du låta dem mogna inne, här är några bra tips på hur du kan göra. Många tror att gröna tomater måste ligga i solen för att mogna inomhus, men det stämmer inte, det skriver Land. Utomhus har ljuset en nyckelroll för tomaterna, …
I stället för att frukten som faller från träden i höst ligger och ruttnar kan du ta hand om skörden på många förträffliga sätt – kolla här! Land konstaterar att många svenska trädgårdar översvämmas av fallfrukt under hösten och att det är synd att den inte tas om hand. Tidningen levererar en räcka av tips …
En kruka och lite sand kan bli en bra förvaring för dina trädgårdsredskap som dessutom både rengör och vässar dem. En kruka kan på ett enkelt sätt bli en bra förvaring för dina trädgårdsredskap och samtidigt vårda dem, det skriver Land. Varje gång du sticker ned dina trädgårdsredskap i sanden blir de dessutom både renare …
Blott tolv kilo lätta Maddie, en nioårig yorkshireterrier, föll överbord på en båt och blev attackerad av en haj – och överlevde. Det är nog ingen överdrift att kalla den här hunden för en sensation. New York Post berättar om Yorkshireterriern som förra helgen fick sitt livs skräckupplevelse efter att ha fallit i havet från …
Ibland lyckas inte ens snigelexperter se skillnaden mellan den skadliga mördarsnigeln och den oförargliga skogssnigeln. “Förutom effekterna för biologisk mångfald så orsakar mördarsnigeln betydande skador i privata trädgårdar, handelsträdgårdar och jordbruk. Den förstör de flesta typer av växter och grönsaker och orsakar stora skador på till exempel jordgubbsodlingar”, skriver Naturvårdsverket om mördarsnigeln. Den hotar alltså …
Humlans hjärna må vara minimal, men den har ett lokalsinne jämförbar med människans och dess förmåga att navigera kan få enorm betydelse vid kriser och katastrofer. Exempelvis kan humlors sätt att hantera geografisk information vara till nytta i autonomt navigerande robotar som behöver klara sig utan GPS-satellitsystemet. Sådana robotar kan vara ovärderliga vid sök- och …
Igelkotten är en hotad art. Antalet igelkottar har minskat med dramatiska 40 procent på bara tolv år – nu kan du göra en rådig insats för att hjälpa den söta lilla krabaten. Igelkottsveckan genomförs i landet i syfte är att försöka ta reda på varför igelkottarna försvinner i otäckt rasande hög fart. Du och alla …
Kackerlackor är en av de vanligaste skadedjuren som ökar i antal. En ny mutation kackerlackor är resistenta mot bekämpningsmedel. En skrämmande tanke är att världen kan invaderas av dessa små skadedjur. Kackerlackan (Eng: Cockroach) är ett stort aber för turism på sydligare breddgrader. Inga semesterfirare vill dela säng med kackerlackor i enkla hotellrum. Man får …
Det bästa sättet att undvika ohyra som bladlöss är att ha så friska växter som möjligt och att ha buskar och vatten i trädgården, eftersom det lockar till sig predatorer. En av våra mest kända trädgårdsmästare, Bosse Rappne, menar att många villaträdgårdar är alltför välputsade och följden av det kan bli ohyra, det skriver Livsstil. …
Ormar har olika beteenden och lever i varierande omgivningar. De har också olika varningssignaler innan de går till angrepp. Skallerormar skakar sina skallror på svansen för att skapa ett högt klickande ljud som en varning innan den går till angrepp. Den farligaste ormen Vattenmockasinen är en annan farlig orm och en av de giftigaste ormarna …
Mördarsniglar gillar regn och värme och de senaste dagarna har vädret lockat fram dem. Det bästa sättet att bli av med dem är att plocka dem för hand, men det finns även andra sätt. Den välkända trädgårdsmästaren Bosse Rappne, som skriver böcker och ofta medverkar i tv, tipsar Livsstil om hur du kan bekämpa mördarsniglar, …
Forskare vid Göteborgs universitet har framgångsrikt använt undervattensroboten Ran för att kartlägga undersidan av en flytande glaciär. Nya insikter och forskningsrön kan upplysa oss betydligt mer om föränderliga havsnivåer. Denna banbrytande expedition har resulterat i den första detaljerade kartan av en glaciärs undersida, vilket kan ge värdefulla insikter om framtida höjningar av havsnivåer, rapporterar Göteborgs …
Myggor älskar en lukt vi inte tycker om – svett. Om du svettas mycket kommer de att dras mer till dig än annars, så om du vill undvika mygg – ta en dusch! Studier har visat att det är mjölksyran när svetten dunstar som myggen känner av – den där söta och lite fräna lukten. …
Att plocka bär är en älskad tradition som förenar naturupplevelse med belöningen av att samla in naturens små skatter. När sommaren når sin fulla blomstring och skogarna fylls med frukt, öppnar sig en värld av färgglada och läckra bär som väntar på att plockas. Oavsett om du är en erfaren plockare eller nybörjare, erbjuder bärplockning …
Marknära ozon är särskilt skadligt för människors hälsa och kan orsaka luftvägssjukdomar. Detta blir extra kritiskt under sommarens värmeböljor som redan belastar hälsosystemet. Enligt EU:s direktiv om luftkvalitet bör det maximala dagliga medelvärdet för ozon ligga under 120 μg/m³, med högst 25 överskridanden per år (18 dagar enligt den reviderade versionen från april 2024). Förutom …
Att komponera en vacker och harmonisk rabatt är en konstform som inte bara handlar om att välja blommor och växter, utan också om att noggrant överväga färgkombinationer. Rätt färger kan framhäva trädgårdens skönhet, skapa olika stämningar och ge en visuell balans. Här är några viktiga principer och tips för att skapa en färgrik och estetiskt …
Naturen får en hand – eller snarare fyra tassar – från ovan. Hundar och natur i perfekt harmoni – det är framtiden vi ser fram emot. I engelska Lewes, East Sussex, har en ny metod tillämpats för att återställa och förbättra ekosystemet i naturreservatet Railway Land, skriver The Guardian. Inspirerad av vargar Med hjälp av …
Att tillbringa tid i naturen är inte bara avkopplande utan även en väg till bättre hälsa och lycka. Forskning visar att gröna miljöer ger sinnesro och stärker oss mentalt, även kroppsligen. Det här upplevde våra förfäder, men de upplevde också många faror. Vi är genetiskt programmerade som stenåldersmänniskor, utformade för att leva i skogar och …
Badhuset på det danska badhotellet The Reef i Fredrikshamn har tvingats hålla stängt i flera veckor sedan en råtta upptäcktes. Efter en ihärdig jakt från danska Anticimex har råttan nu äntligen hittats, rapporterar P4 Göteborg. Råttan har lyckats hålla sig undan länge, den upptäckes redan under den första helgen i juli. ”Processen med att fånga …
Det råder ofta delade meningar bland svampplockare om den rätta tekniken för att plocka svamp – ska du dra upp svampen med foten eller skära av den? När du ger dig ut i skogen är det viktigt att du förbereder dig noggrant och följer vissa riktlinjer för att göra upplevelsen säker och hållbar. Men hur …
De flesta som är sugna på att plocka hjortron i det vilda upplever att det är svårt att hitta bären. Visst är det så, men känner man till var de växer kan man hitta riktigt mycket. Hjortron är släkt med hallon, men lägre till växten, omkring 10-25 cm höga. Till skillnad från hallon behöver vilda …
I höst lägger utredaren Magnus Hermansson fram nya förslag för att få fart på vindkraftsbyggen till havs. 2Sverige står ut i Europa, vi är nästan ensamma om att inte ha ett planerat system eller auktionssystem”, säger han. Utan att avslöja detaljer står det klart att utredningen kommer att föreslå en helt ny modell, som liknar …
Camping är ett avkopplande och äventyrligt sätt att uppleva naturen på nära håll. Aktiviteten erbjuder en chans att komma bort från vardagens stress samt njuta av friluftslivets enkelhet. Oavsett om du slår upp tältet vid en sjö, ställer husbilen i en skogsglänta eller bor på en välutrustad campingplats, ger camping möjligheten att skapa minnesvärda stunder …
Chlumska
Många ryser vid tanken på spindlar i hemmet, men dessa åttabenta varelser kan faktiskt vara till stor nytta. När vi ser en spindel i hemmet är den första instinkten ofta att slå ihjäl den. Men innan du gör det, överväg vilka fördelar dessa åttabenta varelser kan erbjuda. Spindlar är inte bara oönskade gäster; de är …
Vargen har gradvis återhämtat sig i Europa från att ha varit näst intill utrotningshotad under 1960-och 1970-talen. I dag fins ungefär 20 000 artfränder i 23 EU-länder. Människan har alltid haft ett motsägelsefull förhållande till vargen och därför har dess återkomst skapat spänningar. Efter attacken som nyligen inträffade, där EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens …
Miljardären och hedgefondförvaltaren Kenneth Griffin skapar rubriker genom att köpa ett nästan komplett stegosaurus-skelett för rekordhöga 44,6 miljoner dollar, cirka 470 miljoner kronor. Den exceptionella affären ägde rum på en av Sotheby’ auktioner. Det är hittills den största summan som betalats för något liknande. Den 150 miljoner år gamla dinosaurien med smeknamnet “Apex” förväntades ursprungligen …
Som en effekt av att renarna ska skyddas i de svenska fjällen väntas turisterna minska dramatiskt. Bakgrunden är att Svenska Turistföreningen (STF) och samebyarna i Jämtland i augusti förra året slöt en överenskommelse på uppmaning av Länsstyrelsen – som innebar att STF skulle stänga delar av sin verksamhet där för att inte störa renarna i …
Haven är en fascinerande och till stor del oupptäckt värld, full av mystiska arter. En av dessa är kaskeloten, världens största rovdjur. Trots sin långa existens på över 47 miljoner år, är kaskeloten fortfarande en gåta för forskarna. Den tillbringar största delen av tiden på djupare vatten och det är inte ovanligt att den navigerar …
Bromsar kan vara obehagliga och ofta kan det kännas som det inte går att undvika att bli biten av dem, men det går att minska risken. Det gör ont att bli biten av en broms, den suger blod genom att klippa bort en bit av huden samtidigt som den sprutar in ett ämne som kan …
Kölblodbi, en art som förklarats nationellt utdöd, har observerats i Sverige för första gången sedan 1991. Fyndet gjordes under en inventering vid Kallinge flygfält i Blekinge, skriver Lunds universitet i ett pressmeddelande. “Vi fick själva lite ökad puls av detta”, säger Maj Rundlöf, ekolog och miljövetare vid Lunds universitet och ledare av utvärderingsprojektet, i pressmeddelandet. …
Om du drabbas av skadeinsekter i din trädgård kan det vara svårt att bli av med dem, särskilt myror, det finns ingenting som helt säkert fungerar mot dem. Getingar ska du däremot helst låta vara. De vanligaste insekterna som skadedjurssaneraren Uffe Gustafsson får samtal om på sommaren är myror, bin och getingar, der rapporterar Ålands …
Redan nu går det att hitta skogens guld på flera ställen i landet. Tvära kast mellan sol och regn har gjort att kantarellerna frodas. Svampkonsulenten Theresia Lückner tipsar om de bästa “jaktmarkerna”. Kantarellen vill ha mycket fukt och behöver därför regn. Men för mycket regn gör att de ruttnar. Därför behöver de också sol och …
Vatten är avgörande för livet på jorden. Mängden vatten på jorden förändras aldrig, den förblir densamma, men klimatförändringar utsätter vissa områden för extrema temperaturer, vilket får stora konsekvenser för både människor och djur. Absorption av värme Det är framför allt den stigande värmen som är ett problem. Ökade temperaturer absorberas av haven, men marken och …
Vi människor har trott oss om att vara ensamma om avancerad läkarvård. Men nya rön avslöjar att myror kan vara lika skickliga. Faktum är att de ibland utför avancerad kirurgi. Nyligen fann forskare att en myrart, matabelemyran (Megaponera analis) från Afrika, vårdar sårskador på varandra med hjälp av egenproducerad antibiotika från speciella körtlar. Matabelemyrorna är …