News55

57-åringens kapade konto lurade väninnan på pengar

mobile phone with warning sign
Efter att Facebook-kontot kapades blev kvinnans väninna blev lurad på tusentals kronor.
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 juli 2022

Efter att en 57-årig kvinna fick ett konto på sociala medier kapat av bedragare så har en av hennes väninnor blivit lurad på en stor summa pengar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var för cirka två veckor sedan som 57-åringen fick sitt Facebook-konto och epost kapad av en samvetslös bedragare. Det började med ett oskyldigt meddelande på Facebook från någon som utgav sig för att vara hennes granne och som bad om att få hennes telefonnummer för att skicka en länk till en tävling.

– Jag hade ju ingen anledning att misstro min granne. Vi känner ju varandra, förklarar hon för Aftonbladet.

Det tog inte lång stund förrän hon upptäckte att någon tagit över både hennes Facebook-konto och hennes epost. Sedan dess har tre av hennes vänner blivit utsatta för bedrägeriförsök och en av hennes väninnor blev lurad på närmare 20 000 kronor.

Jan Olsson på polisens nationella it-brottscentrum säger till tidningen att den här typen av bedrägeri har varit relativt vanlig sedan 2015. På frågan om vad man kan göra för att undvika att bli lurad svarar han:

– Det kommer alltid till en viss punkt. Om din bror väldigt plötsligt ber om väldigt udda saker, ett lösenord eller något annat, stanna upp, ta upp telefonen och ring din bror. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS