A-
A+

Agnes Wold: Så blir coronavintern

Hälsa, SamhälleNews55

Julen närmar sig och med det kommer funderingar kring firanden med släkt och vänner. Professorn berättar hur hon ser på saken. Det skriver GT.

Sarah Carlsson

Annons

Annons

GT har frågat Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, om hur hon tänker kring coronavintern. 

– Tyvärr ökar smittan väldigt snabbt nu. Och det innebär att även inläggningar på sjukhus och på IVA ökar, och senare även dödstalen. Det är väldigt tråkigt och kom väldigt snabbt på, säger Wold.  

Hon menar att man inte bör gå på vare sig födelsedagsfiranden eller julfester. Det gäller även mindre middagsbjudningar i hemmet.

“Just nu är det avrådan på middagar och fester hemma. Det innebär alltid risk för smitta, om en av dem man bjuder hem råkar vara sjuk (utan att själv veta om det)”, konstaterar hon.  

När det gäller resande i jul tycks Wold föredra tåg framför bil. 

”Jag tror inte tåg är något särskilt riskfyllt moment, rent allmänt. Bäst är förstås om man kan hitta avgångar med lite folk, men det är nog lättare sagt än gjort i jultid. En 70-plussare ska väl helst inte vara ute på jultåg. Men det är bättre med tåg än att en äldre person åker tillsammans med yngre i en trång bil”, förklarar professorn för GT.

Annons

Annons

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!