Äldre hemlösa ett allt större problem

Uteliggare i korsningen Seavägen/Tegnérgatan
Senaste NyttNews55

Antalet äldre hemlösa i Sverige har ökat med drygt 23 procent på sex år. Det visar en undersökning från Socialstyrelsen, skriver svt.se. Och det sker över hela landet. – För några år sedan var bostadsbristen främst ett storstadsfenomen men nu har majoriteten av Sveriges kommuner bostadsbrist, säger utredaren Charlotta Fondén till sajten.

Anton Hagwall

Annons

Annons

Äldre hemlösa, personer över 65 år, var ungefär 1850 personer förra året. Det är en ökning på 23 procent på sex år, visar Socialstyrelsens senaste hemlöshetskartläggning, skriver svt.se.

– Resultatet speglar bostadsbristen i landet, säger utredaren Charlotta Fondén, till sajten.

Bara i Stockholm ökade antalet hemlösa med drygt 35 procent mellan 2015 och 2016.  Men problemen är inte längre bara ett storstadsfenomen längre.

      LÄS MER: Fler arbetsmiljöanmälningar inom äldrevården

Annons

Annons

Äldre hemlösa prioriteras inte

– För några år sedan var bostadsbristen främst ett storstadsfenomen men nu har majoriteten av Sveriges kommuner bostadsbrist. Kommuner prioriterar ofta att hjälpa hemlösa barnfamiljer och personer över 65 år med tillfälliga boendelösningar men det är svårt för dem att få egna hyreskontrakt, säger Charlotta Fondén.

De drabbade är ofta äldre män, allt från personer som bor på gatan, till boende i lösningar som Socialtjänsten ordnat.

– Det är svårt att komma in på bostadsmarknaden idag, speciellt för personer med låga inkomster, som har betalningsanmärkningar eller saknar boendereferenser. Majoriteten av de hemlösa över 65 år är män, som kan ha haft betalningssvårigheter eller missbruk tidigare livet, säger Charlotta Fondén till svt.se

Anton Hagwall
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons