Äldre med permobil trafikerar motorvägar

Hälsa, Inrikes, Människor, SamhälleNews55

Rörelsehindrade personer kan ansöka om att få låna en elrullstol av sin kommun. I samband med det måste vårdtagaren skriva på ett kontrakt där personen förbinder sig att följa trafikreglerna. Trots det har flera äldre personer med permobiler setts ute på motorvägarna den senaste tiden, det skriver Nwt.

Siri Hill

Annons

Annons

En eldriven rullstol som är konstruerad för en maxhastighet på 15 km/tim räknas som en cykel och vägtrafikanten ska följa de regler som gäller för cyklister. Precis som för cyklister är det förbjudet att köra permobil på motorväg eller motortrafikled. Trots det har flera äldre personer med permobil setts ute på motorvägar och motortrafikleder, det rapporterar Nwt.

      LÄS MER: Rullstolsburen 90-åring rånades

Körde mot rött

I Karlskoga kommun har två personer uppmärksammats ute på E18. I förra veckan fick en bilist i Karlskoga sällskap av en äldre man med permobil på motorvägen. När bilisten stannade vid ett rödljus ska mannen ha kört om henne och därefter kört mot rött, skriver Nwt.

Enligt Katarina Olsson, medicinskt ansvarig för rehabilitering på Karlskoga kommun, är det inte självklart att kommunen kan gripa in om personen har köpt sin rullstol själv. Om den äldre har fått låna rullstolen av kommunen är det en helt annan sak, säger hon. Bland annat måste den som vill låna en eldriven rullstol skriva på ett kontrakt där personen lovar att följa trafikreglerna.

      LÄS MER: Rullstolsburen nekades att flyga – DO-anmäler

”För de flesta fungerar det ju ändå bra”

– Det handlar om säkerhet för sig själv men också för andra som man möter i omgivningen, säger Katarina Olsson till Nwt.

– Vi har ju många fina cykelleder i Karlskoga som man kan åka på. Men det är svårt att få koll på när det är äldre som kan ha köpt permobilen själva. Det är säkrare att gå igenom en arbetsterapeut och få hjälp med att prova ut och anpassa. Men för de flesta fungerar det ju ändå bra.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Siri Hill
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons