News55

Alla på förlossningsavdelningen har covid

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 jan. 2022

Alla blivande och nyblivna mödrar på en förlossningsavdelning har covid-19. – Det är jättetufft för personalen, säger vårdenhetschef Shabnam Ronaghi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samtliga elva på en av sjukhusets förlossningsavdelningar har testats positivt för covid-19, rapporterar SVT Nyheter Väst.

”För första gången sedan pandemins start har man på förlossningen på Östra sjukhuset en hel förlossningsavdelning med födande som testats positivt för covid-19. Nästan ingen av de som hade insjuknat i covid-19 var vaccinerade”, skriver sjukhuset på Instagram.

Oro för fostret

Den aktuella avdelningen har under hela pandemin varit anpassad för att ta hand om covid-drabbade blivande mödrar. Tidigare har det handlat om två till fyra kvinnor per dag, men efter helgerna upptogs hela avdelningen av covidsmittade.

Utvecklingen följer den i hela samhället, med omikronvarianten som smittar så lätt. Och bland gravida är det tyvärr många som inte är vaccinerade, säger Shabnam Ronaghi till TT.

Orsaken till det är oro för att fostret ska skadas av vaccinet, fortsätter hon.

Trots att alla gravida rekommenderas att vaccinera sig, eftersom gravida utgör en högriskgrupp, är man orolig för bebisen man har i magen.

ANNONS

Ingen av de coviddrabbade på avdelningen är allvarligt sjuk, påpekar hon.

Men det finns alltid risker, som att man föder för tidigt. Några som ligger inne är mitt i graviditeten, men förhoppningsvis kan de gå hem och komma tillbaka när graviditeten är fullgången, säger Shabnam Ronaghi.

ANNONS

“Är jättetufft”

Varje födande kvinna får ha med sig sin partner eller en annan närstående. Men det förutsätter att denne inte testas positivt för covid.

Situationen är påfrestande också för personalen, som måste täcka upp för kolleger som själva är sjuka eller är i familjekarantän.

Vi har det överlag ansträngt inom förlossningsvården i hela Sverige. Det här gör att trycket och arbetsbelastningen är särskild hög. Har någon patient covid ska man använda full skyddsutrustning, vilket är jättetufft. Arbetsmiljön är tuff och vi kan inte dra ner på verksamheten, säger Shabnam Ronaghi.

Personalen är fantastisk, som stöttar varandra och stöttar kvinnorna så att de ska få en bra förlossning. Men det är väldigt tufft, fortsätter hon.

Anna Lena Wallström/TT

ANNONS

Fakta: Covid-19 och gravida

TT

Studier visar att gravida har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19. Socialstyrelsen bedömer att allvarlig covid-19 under senare delen av graviditeten ökar risken för tidig förlossning. Därför räknas gravida efter vecka 20 som en riskgrupp.

Vaccinationen mot covid-19 rekommenderas starkt för gravida eftersom vaccinerna ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och därmed minskar risken för tidig förlossning.

I Sverige är det praxis att avvakta med alla slags vaccinationer till efter graviditetsvecka 12, även om vaccinerna inte medför några risker.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS