A-
A+

Artur Ringart: "Det finns tunga skäl att lyssna på de äldre!"

Artur Ringart
Senaste NyttNews55

Äldres röster blir inte hörda i riksdagen i den utsträckning de borde anser PRO, SPF, SKPF och News55. -Därför ordnar vi en egen Äldreriksdag där de äldres röst garanterat kommer att höras, säger Artur Ringart från News55 som hoppas få svar från inbjudna politiker varför äldre är underrepresenterade i riksdagen och vad de tänker göra åt det.

Petra Lundgren

Annons

Annons

Den 9 mars är det Äldreriksdag i Folksamhuset i Stockholm. Medverkar gör representanter för PRO, SPF och SKPF som tillsammans har ungefär 800 000 medlemmar. Samtliga riksdagspartier är inbjudna. Centern, Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet har tackat ja.

-Att vi har en äldreriksdag beror på att de politiska partierna inte har tagit ordentligt ansvar för de äldre. Om man tittar tillbaka tio-femton år var partierna oroliga för att det var för få unga som var intresserade av politik och att det satt för få unga i riksdagen. De gjorde en värvningskampanj och fick in många unga. Men det man gjort är att man struntat i de äldre. Därför ser det ut som det gör i Sveriges riksdag och det som är oroväckande är att det blivit färre och färre äldre om man jämför valet 2014 med valet 2018, säger Artur Ringart från News55.

Inför valet 2022 kommer det att finnas runt 2,5 miljoner personer i Sverige som är 65 år eller äldre.

-Om de vet om att det finns äldre representanter att rösta på så ligger de väldigt mycket bättre till när man ska välja. Man går inte alltid efter partifärg, inte som det ser ut i dag, säger Artur Ringart och understryker att det finns en poäng i att riksdagen speglar befolkningsunderlaget.

Han påpekar också att de yngre som sitter i riksdagen nu kommer att bli äldre.

-De kanske inte tänker på det i dag, men då kommer de att brottas med samma frågeställningar som vi håller på att föra fram nu. Så det finns tunga skäl att lyssna på de äldre! säger Artur Ringart.

Han berättar att News55 dagligen hör av läsare som tycker att News55 ska starta ett nytt politiskt parti.

-Vi tycker att man ska driva äldrepolitik inom ramen för de befintliga politiska partierna. Vi är partipolitiskt oberoende och enligt vår policy står vi alltid på 55-plussarnas sida. News55 är ett bra sätt att driva frågor på. Det handlar i slutändan om att opinionsbilda, peka på att vi är många som tycker det här och då tror jag i förlängningen att politikerna också lyssnar, säger Artur Ringart.

Sveriges Äldreriksdag sänds i SVT Forum med start klockan 13.

Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!