A-
A+

Aschberg: Här är läkarbesluten som bör brottsutredas

SKÖVDE 2019-10-16
Senaste NyttNews55

Journalisten Robert Aschberg reagerar starkt på hur några äldre svårt coronasjuka behandlats i vården och vill att åklagare granskar de läkarbeslut som ligger bakom. Det framkommer av en krönika i Aftonbladet.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Aschberg nämner två fall som DN rapporterat om (betalvägg) och där båda ordinerats palliativ vård. Enligt Socialstyrelsen ska palliativ vård, alltså vård i livets slutskede vara välgrundat. En läkare måste samråda med minst en annan legitimerad yrkesutövare, någon ska känna patienten och beslutet ska dokumenteras och kommuniceras till patienten och anhöriga, poängterar Aschberg.

Så var det inte i dessa fall.

– Att i stället rutinmässigt ge äldre med lunginfektion morfin och midazolam, som är andningshämmande, är aktiv dödshjälp, för att inte säga något värre, säger geriatikprofessor Yngve Gustafson till DN.

Därför bör en åklagare titta på dessa och andra liknande fall, menar Aschberg. Syftet är att ta reda på om “läkare som på lösa grunder beslutat att coronadrabbbade gamlingar utan vidare ska behandlas som om de befanns sig i livets absoluta slutskede”.

Aschberg påpekar att han inte är någon jurist, men om läkarna har gjort sig skyldiga till dråp eller dråpförsök så kan det ge mångåringa fängelsestraff.

Hur gick det då i de nämnda fallen? En avled medan den andre överlevde efter att en anhörig slagit larm om att hans pappa blivit neddrogad. Syrgas sattes in och patienten fick sina vanliga mediciner tillbaka.

Läs hela artikeln här.

 

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!