Avled efter att ha druckit diskmedel på äldreboende

STOCKHOLM 20081211 - En patient i en säng på en vårdavdelning på Danderyds sjukhus
Inrikes, Samhälle, Sjukvård, Vård och omsorgNews55

En vårdtagare på ett äldreboende för dementa tog sig in i ett barnsäkrat skåp, fick tag på en flaska diskmedel och drack. Personen avled senare av förgiftning.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

En person på ett äldreboende i Stockholmsområdet tog sig in i ett skåp som var barnsäkrat och drack ur en flaska innehållande diskmedel. Vårdtagaren avled senare av förgiftning på sjukhuset.

– Det som har hänt är hemskt, det ska inte kunna hända. Vi ser mycket allvarligt på det, säger Henrik Kennedy, pressansvarig på vårdgivaren Aleris till Nyhetsbyrån Siren.

En i personalen på boendet upptäckte att det fanns risk att vårdtagaren fått i sig diskmedlet. Trots detta vidtogs inga åtgärder. Orsaken till det menar personalen var att denne luktat i vårdtagarens mun samt fått svaret att allt var bra när denne frågat hur vårdtagaren mådde.

      LÄS MER: Avled efter fall i trappa på äldreboende

Fick hjälp att gå till sängs trots kräkningar

På kvällen blev vårdtagaren allt sämre och kräktes, men trots det fick denne hjälp att gå till sängs innan ambulans senare tillkallades.

– Sjuksköterskan var snabbt på plats, men det är svårt att säga vad som är rätt och fel. Så här i efterhand är det klart att man kan fundera på om andra vårdinsatser skulle ha kontaktats tidigare, säger Henrik Kennedy till Nyhetsbyrån Siren.

Som åtgärd har äldreboendet skaffat bättre lås till skåpen där diskmedel förvaras för att förhindra att något liknande händer igen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons