Då höjs pensionsåldern

STOCKHOLM 20100209
Senaste NyttNews55

Är du född 1959 kanske du hinner gå i pension vid 61 år ålder. Men det är inte säkert, för pensionsåldern höjs sannolikt redan nästa år.

News55

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Att pensionsåldern från när du kan börja ta ut din allmänna pension ska höjas från dagens 61 till 64 år har i praktiken varit klart sen 2017. Men i och med regeringskrisen sinkades planerna, trodde man i alla fall. Istället verkar det som om planen rullar på och alla inblandade har arbetat vidare sen i höstas som om ingenting hade hänt. När som helst är förslaget klart att skickas ut på remiss och klubbas i riksdagen, enligt uppgifter till Expressen.

Arbetat hela hösten

–Det ligger i närtid, mer kan jag inte säga. De olika ledamöterna och jag har arbetat med det här hela hösten och vi tror vår tidsplan kan hållas, säger Annika Strandhäll i Expressens privatekonomiska tv-magasin Dina Pengar.

Skulle den tidsplanen hålla blir de som är födda 1958 de sista som kan ta ut allmän pension från 61 år. Än är det inte skrivet i sten. Det kan vara så att de födda ett år senare hinner de med beroende på hur frågan fortlöper.

Annons

Annons

Fattigpensionärer utmaning

Pensionsfrågorna som tidigare legat hos finansmarknadsminister Per Bolund kommer Annika Strandhäll som blir socialförsäkringsminister nu jobba med. En av hennes stora utmaningar blir de omkring 300 000 svenskar som enligt EU klassas som fattigpensionärer.

– Rent konkret så gjorde vi en stor pensionsöverenskommelse med fem andra partier som vi nu omsätter. Det handlar om en höjd garantipension och höjt bostadstillägg. Men jag ser också fram emot att fortsätta ta initiativ under den här mandatperioden för att höja pensionerna för de sämst ställda pensionärerna, säger Annika Strandhäll i Expressen.

Hon påpekar att det dock alltid måste löna sig att arbeta.

 

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons