A-
A+

Då ska du testa dig för prostatacancer

Forskning, SjukvårdNews55

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män. Varje år upptäcks tusentals nya fall. Nu höjer läkare ett varnade finger om man inte testar sig, speciellt på äldre dar.

Jessika Bouveng

Annons

Ungefär 33 procent av alla cancerfall hos män är prostatacancer. Årligen upptäcker man fler än 10 000 nya fall. Läkaren Marcus Olausson säger till TV4 Nyhetsmorgon att det är många män som får prostatacancer med åldern. På Gotland och i Stockholm genomför man just nu ett pilotprojekt där organiserad prostatacancertestning erbjuds för män som fyllt 50. Detta för att förekomma svår sjukdom.

Olausson höjer ett varnande finger. De flesta som insjuknar märker inte av några symtom alls. Därför är det viktigt att testa sig i god tid. Symtomen man kan känna av är följande:

  • Man kissar oftare och det tar längre tid innan urinen kommer.
  • Svag urinstråle
  • Blod i urinen (inte det vanligaste)
  • Impotens

Ett tydligt varningstecken för prostatacancer är om symtomen kommer relativt snabbt, alltså under en sexmånadersperiod. Det är viktigt att man testar sig om man känner av de här symtomen och om man är mellan 40-75 år.

Att testa sig innebär att man gör ett så kallat PSA-test (prostataspecifikt antigen). Under testet tar man ett blodprov för att se hur högt man ligger i prostatavärde. Under testet så känner man även på prostatan. Det gör läkaren genom att gå via ändtarmen. Skulle prostatan vara knölig, då finns det en risk för cancer, och då ska man remitteras vidare till en urolog som tar vidare undersökningen.

Jessika Bouveng
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.