A-
A+

Damberg: Det här är allvarligt läge

Arkivbild.
Brott, lag och rätt, InrikesNews55

Sverige har fortsatt ett allvarligt läge med gängkriminalitet. Det säger inrikesminister Mikael Damberg (S), som ersätter statsminister Stefan Löfven, i P1-morgons serie med partiledarintervjuer.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Annons

Annons

“Jag tror att det var många som hade hoppats på att inte minst coronapandemin skulle göra det svårare för de kriminella gängen att få in narkotika, och att det skulle påverka deras verksamhet. Det verkar inte ha gjort det”, säger Mikael Damberg.

Gängen har bitit sig fast i Sverige på ett sätt som han menar inte är acceptabelt. Operation Rimfrost, som har gått ut på att försvaga gängen, har nyligen avslutats. Det räcker inte för att få stopp på gängen och det kommer inte att gå snabbt att montera ned gängen, menar ministern.

“Jag har aldrig trott att det här är en enkel lösning. De här gängen har fått växa sig starka i Sverige under decennier. Att tro att yrkeskriminella lägger av med kriminalitet bara för att polisen kraftsamlar under ett antal månader, det tror jag inte är realistiskt. Men vi ska försvaga deras miljöer, och det tror jag att vi har gjort.”

Damberg uppger vidare att den nya situationen med gängen inte ska bli en normalbild. Regeringen räknar med att trycka tillbaka gängen med sitt 34-punktsprogram.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?