News55

Därför är svensk mattradition i fara

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 10 maj 2022Publicerad: 10 maj 2022

Den kraftig minskade tillgången på en svensk specialitet hotar traditionsenlig premiär. Det rapporterar SVT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tillgången på strömming längs Norrlandskusten har minskat kraftigt och det skapar problem för surströmmingsproducenterna.

Jan Söderström, som arbetar på familjeföretaget Oskars surströmming, ser inte ljust på framtiden. Förra året hade han fått in 30 ton strömming vid den här tiden och i år bara tre ton.

– Jag brukar inte vara den som ger upp men vi inväntar väl nu att strömmingen ska komma in och leka och att vi får ihop någonting. Men det kommer att bli en väldigt stor brist på surströmming, konstaterar Söderström för SVT Nyheter Västernorrland.

Han menar att problemen har uppstått på grund av det storskaliga trålfisket. Han är därför kritisk till internationella havsforskningsrådet (ICES) som rekommenderar ökat strömmingsfiske i Bottniska viken.

– Det är ju tragiskt alltså, istället för att minska fisket så ökar man istället. Det är ju idiotiskt, säger Jan Söderström.

Foto Hasse Holmberg / TT

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS