News55

Därför känner Leif GW oro

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 juli 2022

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson känner oro för framtiden efter att ha nåtts av obehagliga nyheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I förra veckan, under torsdagen, hittades en minderårig flicka i Skellefteå skadad. Hon vårdas fortfarande på sjukhus. Polisen misstänker att en 13 årig pojke försökt att mörda flickan samt våldta henne. Kriminologiprofessorn Leif GW Persson säger till Expressen att han delar polisens bedömning och oroar sig för att risken är hög att pojken i framtiden kommer få ett återfall.

– Jag oroar mig för att han kommer att begå ytterligare grova brott av det här slaget, och de kommer sannolikt att bli värre, säger Leif GW Persson.

Leif GW menar att pojkens unga ålder försvårar brottsutredningen då processen kommer att vara mer tidskrävande samt så utgör åldersspannet man ska bedöma en mer komplex situation.

– Är personen fullvuxen är det en annan sak, det blir lättare och lättare ju äldre en person är. Men den här pojken befinner sig i en ålder där man växer som mest.

Det har bekräftats av kommunens skolchef att det finns dokumentation på att pojken tidigare betett sig olämpligt mot andra elever på skolan. Han hade innan det misstänkta mordförsöket flyttats till särskola då det också konstaterats att han har en intellektuell funktionsnedsättning.

Leif GW menar att fallet är ovanligt och av grov karaktär. Han oroar sig för att det finns “en ansenlig risk” för att pojken kommer att begå grova brott igen

– Att han så tidigt brottsdebuterar med överfall på personer som han bara springer på tyder på det.

Skellefteå är en stad med drygt 30 000 personer. Grannar till pojken och pojkens familj säger att de inte sett till dem sedan det misstänkta mordförsöket och man tror att de har lämnat staden efter att ha fått motta hot. Leif GW tror att den här typen av händelser har en stor påverkan på det lilla samhället.

ANNONS

– Det är ju en gärning med politiskt sprängstoff, säger Leif GW Persson

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS