News55

Därför pekas vanlig matvara ut som skadlig

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 03 jan. 2023

En ny hälsotrend som varnar för oljor sprider sig på sociala medier. Det rapporterar GP.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vanlig matolja har seglat upp som ett omdiskuterat ämne på sociala medier, skriver GP. Den nya trenden förespråkar att man utesluter fröoljor ur sin kost då dessa sägs vara grunden till flera hälsoproblem.

Det plötsliga intresset spåras till amerikanen Joe Rogan, som i sin kontroversiella podcast “The Joe Rogan experience” ägnat flera avsnitt åt att prata om farorna med fröoljor. De personer som han har intervjuat menar att oljorna leder till flera hälsoproblem, som övervikt, kronisk inflammation, diabetes och depression.

“The hateful eight”

Den amerikanska läkaren Cate Shanahan har också varit drivande i spridningen av idén om fröoljor som skadliga. Hon pratar om “the hateful eight” som är åtta oljor man bör undvika: rapsolja, majsolja, druvkärnolja, sojaolja, solrosolja, bomullsfröolja, safflorolja och riskliolja.

Men enligt Livsmedelsverket finns det ingen anledning att vara orolig.

– Det är oklart för mig varför man buntar ihop dessa åtta oljor och säger att de alla är hälsovådliga. Oljorna har ju inte samma fettsammansättning och har olika ursprung. Rapsolja lyfter Livsmedelsverket till exempel som ett särskilt bra alternativ eftersom den har en bra fettsammansättning, säger Anna Karin Lindroos, doktor i medicin och dietist på Livsmedelsverket, till GP.

Martin Grootveld är professor i bioanalytisk kemi och han menar att det kan finnas risker med vissa vegetabiliska oljor som innehåller mycket fleromättade fetter.

– Det är inget fel på mat eller oljor med hög andel fleromättat fett. Tvärtom – vi behöver dem i vår diet eftersom de är essentiella för oss och vi inte kan tillverka dem själva. Vad vi inte behöver är de gifter som uppstår när de bryts ner. Problemet är att nedbrytningen tar fart när man hettar upp de här oljorna till höga temperaturer, vilket är hur de flesta människor använder dem, säger Grootveld.

ANNONS

Enligt Anna-Karin Lindroos behöver vi dock inte vara så oroliga.

– Att det bildas nedbrytningsprodukter vid upphettning av oljor och mer om oljorna är fleromättade är väl känt. Vid vanlig matlagning kommer man sällan upp i dessa höga temperaturer. Friterad mat ska man vara försiktig med, även om det är helt okej någon enstaka gång, säger hon till tidningen.

Fakta fröoljor: “Används för att beskriva en undergrupp till de vegetabiliska oljorna som görs på kärnan eller fröet, för att skilja dem från oliv, avokado och kokos där oljan i huvudsak görs på frukten. Ofta används det dock för att beskriva raffinerade oljor i allmänhet. Exempel är sesam, raps, majs och solros”.

Källa: GP, med hänvisning till Livsmedelsverket och Wikipedia

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS