News55

Därför stoppades Börje Salmings medicin

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 okt. 2022

Hockeylegendaren blir allt sämre. I en intervju med Expressen öppnar han och hustrun Pia upp om den svåra sjukdomskampen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Börje Salming är en av Sveriges främsta idrottare genom tiderna. I augusti meddelade han att han drabbats av nervsjukdomen ALS och sedan dess har det snabbt blivit sämre.

Sjukdomen är aggressiv och har satt sig på svalget, vilket gör det svårt för Börje att prata. Han använder en surfplatta för att kommunicera och han får näring främst genom sondmatning.

Pia märker hur han blir sämre för varje vecka och hon beskriver sjukdomen som “jättesnabbt galopperande”.

– Det går inte att beskriva. Att se personen du älskar må så här dåligt… och du kan inte göra någonting. Det är en smärta varje dag att se hur dåligt Börje mår. Och den här frustrationen – vi har knappt om tid, säger Pia till Expressen.

Medicinen kom aldrig fram

Familjen fick tag i en ALS-läkare i Börjes gamla hemland Kanada. Läkaren skrev ut en bromsmedicin som skulle kunna ge honom några fler månader att leva, men paketet nådde aldrig fram. Det kom till Upplands Väsby och därefter skickades det tillbaka.

– Jag ringde dit, till Upplands Väsby, och han står och håller i paketet, fysiskt håller i paketet. Och jag säger ”Du håller i nåt som kan få min pappa att leva längre och jag kan inte få det”, berättar Börjes dotter Teresa Salming. 

Medicinen är godkänd i Kanada, men det lär dröja ett år innan den blir tillgänglig i Sverige. Därför kan Börje Salming inte få medicinen, trots att hans läkare skrivit ut den till honom.

ANNONS

Kritiken mot vården: “Inte människovärdigt”

I intervjun framkommer en stor frustration hos Pia och hon riktar kritik mot vården. Det fanns enligt henne ingen plan för Börje efter att han lämnat sjukhuset, istället fick de bara en massa maskiner som de skulle sköta på egen hand.

– Det är så fucked up, hela sjukvårdssystemet! Jag har läst så många historier om människor som drabbats. Det är inte människovärdigt! Det handlar om personer som hade kunnat få leva ett par månader till, om de hade fått den hjälpen man egentligen skulle få, för att man ska kunna vara i hemmet så länge som man kan, säger Pia.

“Jag tänker på er”

När Expressen frågar Börje Salming om han vill hälsa något till sina fans skriver han på sin surfplatta: “Jag tänker på er”, medan tårarna rinner.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS