News55

Därför tvingades känd medieprofil till sjukhus

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 juli 2022

En känd medieprofil som länge försökt ändra och förbättra synen på dagens äldre tvingades nyligen till sjukhus.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amelia Adamo skriver i tidningen Amelia att hon nyligen tvingades att ta sig akut till sjukhus. Hon hade drabbats av TIA (Transitorisk Ischemisk Attack). En TIA är en slags tillfällig propp som inträffar när något av hjärnans blodkärl får tillfällig syrebrist. Varar symtomen längre än 24 timmar är det istället en stroke.  

Misstänker man TIA ska man snabbt in på sjukhus för att situationen inte ska bli värre. När hon upplevde de första symtomen, vinglig och “kände sig konstig”, var hon med sin familj. Hennes svärdotter gjorde då ett akut test på henne och ringde sedan 112. Se nedan hur du gör ett akuttest: 

Amelia skriver att hon minns väldigt lite av händelsen. Hon minns att hon åkte ambulans och att hon fick ett enkelrum på Bollnäs sjukhus där hon lades in med sladdar över hela kroppen. Hon återhämtade sig relativt snabbt men ombads att stanna på sjukhuset några dagar. Detta med anledning av att personer med TIA riskerar att också drabbas av en stroke. En av tjugo som drabbas av TIA får en stroke inom en vecka, skriver hon. 

Efter två dagar fick hon komma hem och med sig hade hon både piller och regler att förhålla sig till. Bland annat skulle hon inte dricka alkohol, inte äta salt och ta det lugnt. Enligt läkarna i Bollnäs så vet man inte vad som orsakade TIA, utan det ska vården i Stockholm fortsätta att utreda.   

Amelias stridsrop, som hon kallar det, är att 70 är det nya 50. Hon försöker så gott hon kan att ta hand om sin hälsa genom träning, nyttig mat och promenader. Hon tror dock att det är stressen och det höga blodtrycket som kan ha varit farliga faktorer. En av hennes nära och kära har uppmanat henne att ta det lite lugnare och det ska hon försöka göra nu:  

“Jag vet. Mitt stridsrop är fortfarande 70 är det nya 50, men nu med lite fler andningspauser.”

Så gör du ett akut test:

“Be personen le, sträcka upp båda armarna och prata. Blir leendet snett eller annorlunda, är det svårt hålla upp armarna och pratar personen sluddrigt då är ska man agera snabbt. Ring efter ambulans, risken för stroke ökar om man inte snabbt kommer under behandling.“

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS