News55

Det här bör vissa se upp med på Systembolaget

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 05 nov. 2021Publicerad: 05 nov. 2021

Vissa personer bör vara extra uppmärksamma på Systembolaget, annars riskerar det att gå in i en fälla. Det skriver GP.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den som är glutenintolerant får vara extra varsam på Systembolaget. Det finns nämligen ingen öl där som är helt glutenfri. Ölens glutennivå ligger dock under gränsvärdet på 20 mg per kilo.

– Det är ju lurigt med vätskor. För det är ju lättare att sätta i sig ett kilo öl än ett kilo bröd. Så dricker man flera öl kommer man över gränsvärdet i alla fall. Själv brukar jag dricka max en glutenfri öl, för att vara på den säkra sidan, säger Bengt Fasth, ordförande i celiakiförbundet, till GP.

En person som lider av celiaki, som det egentligen heter, bör enligt Livsmedelsverket hålla sig under 50 mg gluten per dag. Det gör öl till en riskfaktor, för om du dricker tre halvlitersburkar glutenfri öl på en dag kan du komma upp i 60 mg gluten.

– Ja, och då är du körd om jag ska vara riktigt ärlig. Det här pratas det mycket om, inte minst i forum på nätet. Och de flesta säger som jag: att man får vara försiktig, för det är lätt att sätta i sig för mycket. Ska man vara på den riktigt säkra sidan så får man välja naturligt glutenfria produkter, men det är ju inte nåt jävla roligt liv precis, säger Bengt Fasth.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS