Det här ska hjälpa dementa i dagligvaruhandeln

STOCKHOLM 20070716
Inrikes, Människor, Mänskligt, Mat, Samhälle, SjukvårdNews55

Ett besök i matvarubutiken kan vara minst sagt problematiskt för personer som lider av en demenssjukdom, något som Myndigheten för delaktighet vill råda bot på.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

Enligt Myndigheten för delaktighet uppger hela sex av tio anställda i en undersöknig inom dagligvaruhandeln att de varje vecka möter personer som de upplever har någon slags demenssjukdom, det rapporterar Sveriges Radio.

Myndigheten för delaktighet har gjort en rikstäckande undersökning som visar att demenssjuka stöter på många hinder när de besöker butiker för att exempelvis handla mat. En stressig miljö med många intryck och svårigheter att hitta kan vara några av bekymren.

– Oftast märker man det i början på att de bara går omkring och frågar inte och irrar runt. De har svårt för det i kassan. Det är ofta där man uppmärksammar det först, säger Tomas Ekholm, chef på en Coopbutik i centrala Malmö till Sveriges Radio.

     LÄS MER: Här är klistermärket som kan identifiera dementa

Låg eller ingen kunskap alls

Av de drygt 300 personerna som har svarat på myndighetens frågor, uppger hälften att de har låg eller ingen kunskap kring hur de ska bemöta de här personerna.

Tomas Ekholm säger till Sveriges Radio att många i hans personal har personlig erfarenhet av demens från drabbade familjemedlemmar, vilket bidrar till en ökad kunskap i hans butik.

– Ja, vi hjälper dem så gott det går. Vi hjälper dem när det går här i butiken, frågar om de hittar och om de behöver hjälp. Vi går med dem runt och hjälper dem att handla.

     LÄS MER: Forskare ser förändringar hos dementa målare

”Lägre hyllor är svårt”

Andra saker som kan hjälpa dementa i deras handling är tydlig skyltning, raka gångar och lägre varuhyllor.

– Gångarna försöker vi hålla så breda som vi någonsin kan. Det gäller ju för alla kunder som vill ha det. Men lägre hyllor är svårt. Man ska ju ha in sortiment på alla ytor man har och få plats med alla varor.

Myndigheten för delaktighet vill stötta dagligvaruhandeln och har tagit fram material som kan hjälpa butikerna i arbetet med att underlätta för dementa kunder.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons