A-
A+

Detta kan man skära ned på för att minska utsläppen

Forskning, Miljö och naturNews55

Utsläppen av växthusgaser måste minska drastiskt för att vi ska nå klimatmålet. GP har undersökt vad individer kan göra för att dra sitt strå till stacken.

Sarah Carlsson

Annons

Annons

Varje år släpper svensken ut ungefär 10,1 ton växthusgaser. Men om vi ska klara Parisavtalets mål om 1,5 grader behöver de utsläppen minska till mindre än 1 ton mellan 2040 – 2050. Det skriver GP

De mesta av utsläppen i Sverige kommer från boende, livsmedel och transporter. När det gäller livsmedel finns det flera val att göra för konsumenter, som kan ge stora skillnader. Byter man till exempel nöt och lammkött till kyckling ger det i snitt en besparing på 860 kilo per person och år. Byter man till bönor är besparingen i snitt 910 kilo.

Flygresor står för en stor del av Sveriges utsläpp av växthusgaser. En flygresa från Stockholm till Malmö bidrar till ett utsläpp på 280 kilo, medan en tågresa på samma sträcka ger ett utsläpp på 12 kilo. 

Hushåll kan även titta på hur deras boende bidrar till utsläpp, genom att se över uppvärmning, elförbrukning och hushållsartiklar med mera.

– Vi strävar efter att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, men för varje år som går blir det allt svårare. Vi behöver jobba både med att minska utsläppen men också med att minska avskogningen. Forskarna börjar allt mer binda ihop skydd av biologisk mångfald med klimatet, säger miljö- och klimatministern Isabella Lövin till tidningen. 

Annons

Annons

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!