News55

Ett nytt kallt krig

Artikelbild
STOCKHOLM 20220604 Sveriges statsminister Magdalena Andersson håller presskonferens tillsammans med Sveriges överbefälhavare Micael Bydén, USA:s försvarschef Mark Milley, och försvarsminister Peter Hultqvist ombord på det amerikanska amfibiestridsfartyget USS Kearsarge. Foto: Fredrik Persson / TT / kod 1081
News55
News55
Uppdaterad: 05 juni 2022Publicerad: 05 juni 2022

Idag inleds stora militärövningen Baltops i Östersjön med nära 8.000 soldater från 14 Natoländer plus Sverige och Finland. Försvarsministern flaggar för fler övningar i närtid på grund av det allvarliga läget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Försvarsminister Peter Hultqvist och USA:s högst uppsatte militär Mark Milley stod sida vid sida med statsminister Magdalena Andersson och överbefälhavare Micael Bydén under pressträffen som hölls på det jättelika amfibiefartyget USS Kearsarge.

Det är första gången som ett krigsfartyg i den storleken gästar Stockholm, vilket bara det visar vilken betydelse övningen och det nuvarande världsläget har.

– Vi befinner oss i en känslig situation just nu och därför är det viktigt att signalera solidaritet och att se hoten runtomkring med öppna ögon, sa Hultqvist och talade om ett nytt kallt krig och en ny järnridå.

Även överbefälhavare Micael Bydén underströk situationens allvar och hoppades att Sveriges Nato-ansökan snart går igenom.

– Jag är glad att kalla general Milley min vän jag hoppas snart få kalla honom min allierade, sa Bydén.

Baltops pågår från 5 till 16 juni. Hultqvist flaggade för att vi kommer att få se fler militärövningar de kommande månaderna.

Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/eEpw79/forsvarsministern-kan-kalla-det-ett-nytt-kallt-krig

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS