A-
A+

Expert: Då kan vi börja leva normalt igen

Arkivbild.
Inrikes, Vård och omsorgNews55

Både USA och EU väntas inom kort ge regulatoriskt godkännande för två stycken vaccin mot coronapandemin.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström kan Sverige börja att vaccinera de mest utsatta och människor inom vården redan i januari. Om allt går som det ska bedömer han att alla prioriterade kommer att ha fått vaccinet under det första halvåret. Därefter väntar vaccinering av övriga under det andra halvåret. Det har han tidigare uppgett för Aftonbladet. 

Matti Sällberg, vaccinexpert och professor på Karolinska institutet, bedömer att man givet att tidsplanen håller, börjar att få kontroll under nästa höst, och att man då också kan återgå till ett mer normalt liv. Det säger han i en intervju med Aftonbladet. Han betonar också att flockimmunitet är det som ger långsiktig kontroll av viruset, vilket kan uppnås antingen genom infektion eller genom vaccinering. Enligt Sällberg kanske befolkningen måste vaccinera sig en gång om året. 

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, bedömer även han att det kommer att dröja innan man kan återgå till ett normalt liv i samhället. 

“Det blir inte som att vrida tillbaka klockan till 2019 och tro att vi kan fortsätta där. Detta kommer att finnas kvar lång tid framöver. Det blir mer ett post corona-tillstånd. Men förhoppningsvis blir 2021 ett bättre år eftersom vi har ett vaccin runt hörnet”, säger han till Aftonbladet. Han uppger också för tidningen att han tycker att man kan lita på vaccinet.

Annons

Annons

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.