Vi står inför ett osäkert sjukdomsläge och expert oroar sig över utvecklingen i höst och vinter. Det rapporterar flera medier.


Mest läst i kategorin
Det finns ett orosmoln inför vintern och det är att spridningen av covid-19 och influensan tar fart samtidigt, skriver Expressens medicinreporter Amina Manzoor.
Under höst och vinter spenderar vi mer tid inomhus och en del luftvägsvirus trivs bättre när det är kallt. Dessa faktorer, i kombination med en avtagande immunitet hos befolkningen, driver på smittspridningen.
Redan nu ökar fallen av covid-19 runt om i Europa och i Sverige är nivåerna fortsatt höga, skriver tidningen, med hänvisning till Folkhälsomyndigheten. I Australien har man just genomgått en svår influensasäsong samtidigt som spridningen av covid-19 varit hög.
– Det finns anledning att ta årets säsongsinfluensa på ganska stort allvar då årets epidemi på södra halvklotet har varit rätt besvärlig, till exempel i Australien, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt till SVT Nyheter.
Tre scenarier
Folkhälsomyndigheten presenterade i torsdags tre olika scenarier för utvecklingen av covid-19 under hösten. Det som skiljer scenarierna åt är vilka virusvarianter man tror kommer driva spridningen.
I scenario 0 kommer BA.5-varianten fortsätta att dominera, medan de andra scenarierna innebär att nya varianter, som kan undgå immunförsvaret, tar över. Dessa virusvarianter antas i scenario 1 vara 30 procent mer smittsamma än BA.5 och i scenario 2 är varianterna 50 procent mer smittsamma.
– Eftersom det finns så många osäkerhetsfaktorer kring smittspridningens utveckling är scenarierna mycket svåra att beräkna. Det gäller särskilt egenskaperna hos eventuella nya virusvarianter, vilket påverkar när de skulle kunna ta över och hur snabbt det skulle ske. Inom hälso- och sjukvården och omsorgen behöver det finnas en beredskap för ett ökat vårdbehov, säger enhetschef Lisa Brouwers.

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.