News55

Familj fick felaktigt dödsbud – därför nekas de skadestånd

Internationell maffia går på barn i Sverige
Sverige beskrivs som en fristad för kriminellt aktiva., Foto: Johan Nilsson/TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 jan. 2023

Polisen lämnade ett felaktigt dödsbud till anhöriga, som ansökte om skadestånd. Men enligt Justitiekanslern är staten inte skadeståndsansvarig. Det rapporterar Dagens Juridik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I juli 2021 lämnade polisen ett felaktigt dödsbud till en mans anhöriga. När hustrun och dottern fick beskedet uppdagades misstaget och polisen kunde kort därefter få kontakt med mannen, skriver Dagens Juridik.

Familjen kontaktade Justitiekanslern för att försöka få skadestånd för psykiskt lidande. JK konstaterar att det som har inträffat är “beklagligt” och att situationen varit ”chockartad och smärtsam” för familjen. De nekas dock skadestånd, då polisen inte gjort några uppenbart felaktiga bedömningar eller direkta förbiseenden av relevanta bestämmelser.

”Med facit i hand får det sägas ha varit en oriktig prioritering att redan i det läget ta kontakt med (familjen) för att lämna dödsbudet – om än med den reservation som gjordes för att identifieringen inte var säker – i stället för att till exempel försöka hitta ett telefonnummer till (mannen) eller en uppgift om arbetsplats och ringa dit. Polisens val att prioritera de anhöriga måste emellertid ses i ljuset av den subjektiva bedömning som inledningsvis gjordes, det vill säga att den avlidne med stor sannolikhet var (mannen)”, skriver JK i beslutet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS