News55

Folkkär artist drabbad av cancer

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 31 jan. 2022Publicerad: 31 jan. 2022

En svensk sångerska upptäckte själv en knöl i sitt högra bröst. Några veckor senare fick hon ett cancerbesked. Det rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I somras upptäckte Anne-Lie Rydé en knöl i sitt högra bröst. Efter en undersökning fick sångerskan beskedet att hon hade drabbats av cancer. 

– Den var liten och hård som en ärta. Eftersom jag har undersökt mina bröst mer eller mindre dagligen i så många år kände jag direkt att det var ett ”främmande” föremål i kroppen. Men jag hoppades såklart det skulle vara en broskknuta, säger hon till Aftonbladet.

Två veckor efter att hon hittat knölen fick hon komma in på undersökning. 

– De två veckorna var faktiskt inte så farliga, men samma eftermiddag som undersökningen ägde rum skulle jag åka tåg till Blekinge för ett jobb. När jag fick höra att det skulle bli en akut remiss till mammografi, ultraljudsundersökning, cellprovtagning, magnetröntgen… Sedan såg jag också att det stod ”akut, misstänkt cancer” på remissen. Den efterföljande tågresan var den värsta i mitt liv och där kom ångesten som slog till med full kraft. Två veckor senare fick jag beskedet att det var cancer.

Anne-Lie Rydés vana av att undersöka sina bröst gav henne troligtvis ett stort försprång, eftersom tumören inte syntes på mammografin. 

– Efter alla undersökningar som sedan gjordes visade det sig att den inte syntes på mammografin. Om jag inte hade varit en bröstklämmare, som jag kallar mig själv för, hade jag gått på den ordinarie mammografin som skulle ägt rum i höstas – och då hade den inte upptäckts och jag hade gått runt ytterligare två år. I så fall hade ju tumören växt, och vad som hade hänt då vet man ju inte, säger hon till tidningen.

I september genomgick sångerskan en lyckad operation där de tog bort tumören och efter operationen har hon fått strålbehandling. Nu väntar medicinering i fem års tid för att undvika återfall.

Anne-Lie Rydé
Foto: Jessica Gow / TT
ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS