News55

Forskare: Då dör allt liv på jorden

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 12 okt. 2023

Våra dagar är räknade. Klimatet förändras, temperaturerna ökar och kontinenterna kommer att bilda en ny superkontinent. Men hur tar livet på jorden slut – och när?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Knappt två miljarder år. Så lång tid beräknas det ta innan allt komplext liv på jorden försvinner. Först dör växter, däggdjur och fiskar och till sist även insekter. Bakterier och andra encelliga organismer väntas leva kvar i ytterligare en miljard år men sedan dör även de ut.

Det är solen, som blir allt äldre, större och varmare som kommer att förgöra livet på jorden genom att haven förångas, skriver Dagens Nyheter. Till slut kommer solen att bli så stor att den blir en röd jätte som slukar både jorden och andra planeter.

Men långt innan dess kommer jorden att förändras drastiskt på olika sätt. Om 250 miljoner år tror forskarna att jordens sex kontinenter kommer att ha bildat en ny superkontinent: Pangea Ultima.

Massutdöende

Kontinenter rör på sig, slås samman och bryts upp i ett cykliskt förlopp. I samband med detta ökar mängden koldioxid kraftigt i atmosfären, vilket kommer att hända när Pangea Ultima skapas och sedan spricker, enligt en ny studie.

Samtidigt kommer solen att lysa 2,5 procent kraftigare och resultatet av dessa skeenden kommer att bli väldigt höga temperaturer, kanske upp till 70 grader. Eftersom att däggdjur är dåliga på att anpassa sig till varmare temperaturer kommer det troligtivs leda till ett massutdöende “av ett aldrig tidigare skådat slag”, skriver DN.

“Den absolut största faran”

Alasdair Skelton, professor vid Stockholms universitet, är dock inte helt övertygad om studiens förutsägelser av temperaturökningarna.

ANNONS

– När kontinenterna går samman kommer det också att bildas stora bergskedjor som kommer att börja vittra. I den här studien tycker jag att forskarna inte riktigt tar med det i beräkningarna. Dessutom sker den mesta av vulkanismen när kontinenter spricker upp, inte när de bildas. Det var varmare under den senaste superkontinenten, men det var inte de här extremtemperaturerna, så jag är lite skeptisk.

– Det är inte temperaturökningen i sig som är farlig, utan det som är farligt i dag är hastigheten. Det som normalt sker på 50 miljoner år händer på 50 år. Resultatet blir klimatzoner som rör sig ofattbart snabbt. Arterna hinner inte anpassa sig. Det är det som är den absolut största faran med dagens uppvärmning, säger professorn till tidningen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS