A-
A+

Forskare: Så kan corona påverka hjärnan

STOCKHOLM 20030313
HälsaNews55

En forskarnestor slår larm om att corona inte bara drabbar lungorna utan även hjärnan. Det framgår av samtal i podden Hjälp, har jag Alzheimer?

Rikard Jansson

Annons

Annons

Coronaviruset kan även drabba hjärnan och orsaka demensliknande symtom. Det säger professor Bengt Winblad, professor i Geriatrik på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm i poddsamtalet med journalisten Henrik Frenkel, ambassadör för Alzheimerfonden, i podcasten Hjälp, har jag Alzheimer?!

”Vi ser tyvärr att infektionen hos många drabbade patienter går upp i hjärnan med symtom som aggressivitet, minnesproblem och håglöshet”, säger Bengt Winblad. ”Troligen handlar det om en inflammation i hjärnan orsakad av viruset. Andningsproblemen behöver inte bara bero på att lungorna är infekterade. Viruset slår troligen på hjärnstammen där centrat för andning och blod sitter.”

Det här stämmer väl överens med att många läkare på intensivvården rapporterar att patienterna är förvirrade när de kommer in till sjukhusen, menar Bengt Winblad.

Frågan är hur bestående de här skadorna blir. Mycket talar för att flertalet återhämtar sig. Men forskare inom geriatriken kommer att studera om Covid-19 även långsiktigt kan skada hjärnan och orsaka framtida demens.

Bengt Winblad är Sveriges främste forskare inom geriatrik och Alzheimer.

Lyssna på hela avsnittet här.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!