A-
A+

Gängkriminellas koppling till näringslivet: "Systemhotande"

Brott, lag och rättNews55

Var tredje gängkriminell har haft kopplingar till näringslivet. Det visar en ny rapport gjord på uppdrag av Stockholms Handelskammare.

Sarah Carlsson

Rapporten är skriven av Amir Rostami, professor i kriminologi, och Hernan Mondani, docent i sociologi. I studien ingår 12 768 personer som polisen bedömer ingår i den organiserade brottsligheten i Sverige. Av dessa har 34 procent varit eller är engagerade i företag.

— Det är lätt att få intrycket att den organiserade brottligheten helt domineras av unga killars narkotikahandel i utsatta områden, men det är tydligt att kriminaliteten är mer omfattade och mer raffinerad. Den utförs många gånger i företagsform inom en mängd branscher och de negativa konsekvenserna blir i förlängningen systemhotande, säger Fredrik Erfelt, ansvarig för trygghets- och säkerhetsfrågor på Stockholms Handelskammare.

Företagskopplingarna är starkast inom mc-gängen och maffialiknande organisationer. Många gängkriminella i dessa miljöer har dessutom arbetat i samhällskänsliga verksamheter och maffian utmärker sig särskilt med sitt politiska engagemang. Relativt många individer inom maffian har haft lokalpolitiska förtroendeuppdrag, vilket gör att de kan påverka samhället utifrån en unik position.

Koncentrerat till Stockholm

Rapporten visar även att gängkriminaliteten är som mest utbredd i Stockholmsregionen.

– Kriminaliteten söker sig till städernas stora ekonomier, men det är inte desto mindre allvarligt att Stockholm blivit ett getingbo av organiserade brottslingar. Det gör det svårare att starta och driva företag samt rubbar den sunda konkurrensen, säger Erfelt till TV4 Nyheterna och fortsätter:

– När en stor del av näringslivet spelar med egna regler och backas upp med våldskapital så drabbas svensk ekonomi mycket hårt.

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.