A-
A+

GW Persson: Det här borde Löfven gjort

Statsminister Stefan Löfven (S) under partiledardebatten i riksdagen.
Brott, lag och rätt, Brott, lag och straffNews55

Kriminologen Leif GW Persson tar upp statsminister Stefan Löfvens utspel om ungdomsrånen i en krönika hos Expressen. Han hade själv avrått honom säga det han gjorde.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Statsminister Stefan Löfven kommenterade nyligen rapporterna om grova ungdomsrån runt om i Sverige. Rånen är riktade mot unga pojkar eller män och det förekommer förnedrande inslag för brottsoffren. Statsministern uppgav att rånen hängde samman med de skattesänkningar och neddragningar som den tidigare borgerliga regeringen genomförde.

Leif GW Persson skriver i en krönika att han under många år arbetat som rådgivare åt just regeringskansliet och föregångare till Löfven. Han hade starkt avrått statsministern från att säga just det han sade.

“Man ska vara försiktig när det kommer till att uttala sig om förändringar i den här typen av brott. Första gången som rån bland ungdomar blev en stor fråga var för drygt tjugofem år sedan, samma rubriker då som nu, och vad gäller gruppers förtryck och förnedring av enskilda bär vi på en historisk tradition som tycks leva oavsett klasstillhörighet för att istället drivas av kulturella, etniska och gruppvisa motsättningar, skriver professorn.

GW Persson skriver också att vi Sverige sedan sjuttio år tillbaka tittar på sociala faktorer som dominerande faktorer till enskilda individers kriminella handlingar. Det gör man inte för att det är bättre utan av tradition och för att majoriteten av kriminologerna har en sociologisk bakgrund.

 

 

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!