News55

Här är den farliga drogen som nått Sverige

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 01 aug. 2022Publicerad: 01 aug. 2022

Experter höjer ett varnande finger för en drog som nått Sverige och kan komma att öka markant i landet och i Europa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Aftonbladet kan idag rapportera att man hittat den livsfarliga drogen fentanyl i heroin i Sverige. Bland annat Stockholms brukarförening har fått in rapporter om ökningen av drogen. För Sveriges del har antalet dödsfall relaterat till fentanyl minskat sedan 2018 från det att man räknade mellan 100-150 dödsfall årligen under mitten av 2010-talet. Amerikansk polis varnar dock för att man kan vänta sig en exportboom av fentanyl till Europa.  

I USA dog omkring 70 000 personer på grund av fentanylrelaterade doser förra året. Landets utbredda opioidkris har skapat en stor efterfrågan, något som mexikanska karteller valt att utnyttja. Ytterligare en anledning till det stora brukandet av drogen är att man i många amerikanska stater har legaliserat cannabis och därför har kartellerna ställt om till droger som heroin och fentanyl. 

– Av det enkla skälet av att de tjänar så mycket pengar på det, säger Lennart Karlsson, ordförande i Svenska narkotikapolisföreningen. 

Efter att ha deltagit i en konferens i USA med bland annat FBI och olika systerföreningar i landet säger Lennart Karlsson ”Watch out, det här kommer att komma till Europa”. Tidigare har den här konferensen fokuserat på så kallad “ice”, alltså kristalliserad metamfetamin, en drog som också blivit allt vanligare i Europa och Sverige.  

Lennart Karlsson höjer ett varnande finger för de mer syntetiskt tillverkade drogerna, såsom fentanyl, och menar att kartellerna motiveras till att sälja dessa i större mängder. Enligt honom är de billiga att tillverka och enkla att smuggla, därför kan de tjäna mycket pengar. 

I USA så finner man drogen i form av plagierade piller som designas för att likna kommersiella droger. De används dock även som ovan nämnt för att spetsa andra droger som till exempel heroin. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS