News55

Här är faran i fjällen: "Läget förvärras"

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 feb. 2023

Sportlovet står för dörren i många delar av landet. Samtidigt varnar Naturvårdsverket för betydande fara i flera av landets fjällområden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Just nu beror lavinfaran på väldigt hårt fjällväder. Det blåser mycket och det både snöar och regnar, säger Per-Olov Wikberg på Naturvårdsverkets tjänst Lavinprognoser.

Av de fjällområden som Naturvårdsverket ger lavinprognoser för bedöms lavinfaran vara “betydande”– en trea på den femgradiga skalan – i tre av dem: södra Jämtlandsfjällen, västra Vindelfjällen och Abisko/Rikgränsfjällen.

Bedömningarna gäller fram till söndagen.

– Hur lavinfaran utvecklar sig kommande dygn beror väldigt mycket på vädret. Vi ger inte prognoser för mer än nästa dag. Därför är det svårt att säga hur det blir under sportlovet, säger Wikberg.

Även om vädret blir bättre kan den höga nivån för lavinfara komma att ligga kvar, menar han.

Ingen fara i pisten

Åre är en av de skidanläggningar som drar många sportlovsfirare. Trots att orten omfattas av bedömningen för södra Jämtlandsfjällen är det enligt Wikberg ingen fara att röra sig i pisten.

– Det är ingen fara att åka till Åre och alla andra skidanläggningar är också trygga om man håller sig till öppna nedfarter. Är vädret för dåligt eller lavinfaran för hög brukar man inte öppna backarna.

ANNONS

Varningarna gäller utanför anläggningarna, där det inte sker någon lavinbekämpning. Och där ska man inte åka i branta sluttningar under rådande lavinfara, framhåller Wikberg.

– Läs lavinprognoserna och våra råd om man vill åka i brant terräng. Under betydande lavinfara avråder vi från offpiståkning.

ANNONS

Värre väntas

I Abisko/Rikgränsfjällen är vädret ännu stökigare än i till exempel södra Jämtlandsfjällen. Inför måndagen väntas lavinfaran i området stiga till “stor”.

– I Abisko/Riksgränsfjällen samt även i Västra Vindelfjällen förvärras läget dessutom genom att svag snö är begravt längre ner i snötäcket, vilket leder till att lavinerna kan bli oväntat stora och därmed även farligare.

E10 kommer att stängas av på sträckan mellan Abisko och Björkliden natten till måndag eftersom laviner ska sprängas bort, rapporterar Norrbottens-Kuriren. Vägen är preliminärt avstängd mellan klockan 22.40 och 23.40 samt mellan 5.30 och 6.30.

Naturvårdsverket varnar också för “måttlig” lavinfara i västra Härjedalsfjällen och i södra Lapplandsfjällen.Sofie Fogde/TT

Fakta: Tips till de som vistas i fjällen

ANNONS

TT

Det är i brant terräng som det finns en risk för laviner. Håll dig uppdaterad med lokal information.

Lavinprognoserna uppdateras klockan 18 för hela nästa dag.

Åker man offpist ska man ha med sig nödvändig utrustning: hjälm, lavinsändare, sond och spade.

Åk aldrig ensam – men inte heller i en klunga.

På skidanläggningar behöver man inte oroa sig för laviner. Tala med pistörerna för tips och råd.

Det är även säkert att följa markerade fjälleder.

Källa: Naturvårdsverket

ANNONS

Fakta: Lavinskalan

TT

5 – Extrem lavinfara. Undvik all lavinterräng.

4 – Stor lavinfara. Mycket farliga förhållanden. All vistelse i lavinterräng avrådes.

3 – Betydande lavinfara. Farliga förhållanden. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant. Var mycket försiktig när du väljer var och hur du åker.

2 – Måttlig lavinfara. Farliga förhållanden i delar av terrängen. Bedöm snötäcket och terrängen noggrant, identifiera och undvik de farliga platserna.

1 – Liten lavinfara. Förhållandena är säkra i allmänhet. Var uppmärksam på att snön kan vara instabil på enstaka platser i terrängen.

Källa: Lavinprognoser.se

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS