Här är kassen som är bäst för miljön

OSLO 20171002.
Senaste NyttNews55

Plastkasse eller tygkasse, vilket är bäst för miljön? Så här säger en uppmärksammad dansk studie, rapporterar Expressen.

Rikard Jansson

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

En omstridd rapport från Miljøstyrelsen, som är Danmarks motsvarighet till Naturvårdsverket, från 2018 visar att vanliga plastkassar är bättre för miljön än tygkassar. Men det gäller bara om plastpåsen återanvänds igen.

-Den allmänna uppfattningen är att tygpåsar är mycket bättre ur miljösynpunkt än vad de är. Men en tygpåse i ekologisk bomull måste enligt rapporten användas varje dag i 55 år för att ha lika låg miljöpåverkan som platspåsen, säger Lena Lundberg på Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, IKEM, enligt Expressen.

Enligt IKEM återanvänds tre av fyra platskassar i Sverige som soppåsar och en av fem används igen som bärkassar. Åsa Stenmarck, som är avfalls- och resursexpert på IVL Svenska miljöinstitutet, påpekar att det danska resultatet beror på vad man väljer att titta på.

-Det är väldigt högt rankat för bomullspåsarna och resultatet beror på vilken miljöfaktor man bedömer som viktigast, säger hon till Expressen.

Världsnaturfonden WWF rekommenderar konsumenterna att använda de kassar som finns hemma oavsett material.

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons