News55

Här är konspirationsteorin som lockar Trump-anhängare

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 25 okt. 2020Publicerad: 25 okt. 2020

Teorin som får allt större genomslagskraft målar upp Donald Trump som frälsare. Det rapporterar GP.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Teorin kallas QAnon och har vuxit och blivit oerhört stor. Den förutsätter en hemlig sammansvärjelse av en stat bortom staten, på engelska kallad “the deep state”, skriver GP

QAnon har en central myt om den globala barnhandeln som sägs orkestreras av satanistiska pedofiler inom näringslivet, inom det demokratiska partiet och i Hollywood. Teorin säger också att det är Donald Trump som leder kampen mot dessa pedofiler. 

Enligt en enkätundersökning från Yahoo News/YouGov tror hälften av Trumps supportrar att demokratiska politiker har samröre med barnhandel och pedofilringar.

Presidenten har nyligen svarat undvikande på frågor kring teorin. 

– Jag är ledsen men jag vet inget om det. Det jag vet är att de är starkt emot pedofili. De kämpar mycket hårt mot det men jag vet inget om det, sa Trump.

Andreas Önnerfors är idé- och lärdomshistoriker vid Göteborgs Universitet och forskar om konspirationsteorier i Europa. Han menar att “the deep state” är grundbulten för de politiska konspirationsteorierna. 

– Själva kärnan, en stat bortom staten, finns även i en europeisk kontext. Att någon i bakgrunden drar i trådarna är en föreställning som även går igenom i teorierna att Estonia sänktes eller att Olof Palme mördades av svensk polis, säger han till GP.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS