News55

Här är läkarens livräddande råd till äldre i värmen

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 20 juli 2022Publicerad: 20 juli 2022

De höga temperaturer som dragit in över Sverige är påfrestande för många men kan vara livsfarliga för äldre. Nu ger en läkare sina bästa råd till personer som är extra utsatta för att hålla sig nedkylda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Värmen har kommit till Sverige och de kommande dagarna så väntas temperaturer på omkring 30 grader. Det är flera som påverkas av värmen, vissa mer än andra. En grupp som är extra utsatta är äldre, rapporterar Sveriges Radio Ekot. På Fruängens äldreboende bor Anders och han har bestämt sig för att hålla sig i skuggan för att inte riskera något.

– Det är inte så mycket att göra mer än att ta det lugnt framförallt. Hålla vätskebalansen och läsa kanske i skuggan.

Vad som gör äldre till en utsatt grupp i värmen är att de kan ha en nedsatt förmåga att hålla nere och reglera kroppstemperaturen. Ytterligare ett problem för äldre kan vara att värmen sätter större press på hjärtat. När det blir varmt så gör kroppen det den kan för att sänka temperaturen. Genom att utvidga blodkärlen nära huden så kan mer av vårt blod kylas när vi svettas. När den processen är igång måste hjärtat slå kraftigare och jobba hårdare. Detta med anledning av att när blodet rör sig närmare huden så rör sig mindre blod centralt i kroppen. För att inte tappa blodtryck så krävs alltså mer av hjärta, det säger Petter Ljungman, hjärtläkare och forskare i miljömedicin på Karolinska institutet.

För äldre, sjuka och små barn är det extra viktigt att man håller nere temperaturen i kroppen och att dricka mycket vatten. Om man inte dricker tillräckligt uppstår det mindre cellskador i kroppens organ. De symtom som ofta uppstår i först hand är att man känner sig förvirrad och slö. Fortsätter man att utsätta kroppen för höga temperaturer och vätskebrist kan skadorna bli riktigt farliga. Man kan bland annat svimma och kräkas, säger Ljungman.

”Det farligaste är att man kan få en cirkulationskollaps för att hjärtat inte orkar hålla uppe blodtrycket och då kan man dö”, fortsätter han.

Ljungmans råd är att se till att ha druckit mycket vatten innan man bli törstig. Han rekommenderar även att hjälpa kroppen att hålla sig nedkyld genom att hålla sig i skuggan, ventilera luften eller använda luftkonditionering.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS