News55

Här är matkedjans farliga miss: "Hälsorisk"

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 21 apr. 2022Publicerad: 21 apr. 2022

En stor matkedja märkte om kött och gav det nytt bäst före-datum. Upptäckten har gjorts på flera butiker runt om i landet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Livsmedelsverket upptäckte i sina kontroller att City Gross gett fel bäst före-datum på köttvaror i flera butiker, bland annat i en butik Falun. Under två besök i butiken såg man även att revben hade märkts om till grillklubba och en nötrulle blev till grytbitar. När originalförpackningarna kontrollerades avslöjades att bäste före-datumet gått över tid med en vecka.

– Vi ser allvarligt på det inträffade. Vi är glada att det här uppmärksammats och vi har tyvärr haft bristande rutiner, säger Peter Jansson, butikschefen i Falun, till SVT Nyheter Dalarna.

Enligt Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket, finns det en hälsorisk när man märker om varor på det här viset. Men framför allt är det vilseledande.

–  I värsta fall är det klart att om man sätter fram datumet jättelångt finns det risk för att livsmedlen förfars, att det finns en hälsorisk med det. I det här fallet handlar det nog mer om att man vilseleder konsumenterna med hur långt fram ett datum är framsatt, säger Sjögren till SVT.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS