Här är medicinen som i färsk studie visat hoppfulla resultat mot corona

Arkivbild.
Inrikes, Medicin och hälsaNews55

Positiva resultat har nu presenterats för ett mindre test med ett preparat som man hoppas ska lindra coronaviruset. Det visar en studie som presenterats i ansedda vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine. Det är dock för tidigt att uppge att läkemedlet fungerar.

Rikard Jansson

Annons

Annons

Annons

Annons

Läkemedelsjätten Gilead Sciences har genomfört tester med sitt preparat remdesivir. Resultatet är hoppfullt. Totalt har 53 patienter som ligger på sjukhus på grund av coronaviruset Covid-19 fått preparatet. Totalt blev cirka två tredjedelar bättre, enligt en studie som presenterades under långfredagen.

Studien pågick i totalt tio dagar. Forskarna menar att det behövs väsentligt mer studier för att kunna garantera att preparatet ger ett resultat. Det finns i den här lilla studien exempelvis inget kontrollorgan.

Det är samtidigt inte den enda studien som pågår med remdesivir. I Kina har två större studier pågått där man testat preparatet och jämfört med placebo. Resultatet från de två studierna kommer att presenteras nu i april.

”För närvarande finns det ingen bevisad behandling för Covid-19. Vi kan inte dra definitiva slutsatser från dessa uppgifter, men observationerna från denna grupp av inlagda patienter som fick remdesivir är hoppfulla”, säger Jonathan D. Grein, chef för Hospital Epidemiology, Cedars-Sinai Medical Center, Los Angeles, och huvudförfattare i tidskriftartikeln. Han fortsätter.

“Vi ser fram emot resultaten av kontrollerade kliniska prövningar för att potentiellt kunna validera dessa resultat.”

Rikard Jansson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons