Teknologin avancerar snabbt och det är inte lätt att hänga med i alla nya trender och vanor. För att lättare kunna följa med i svängarna har ett företag samlat en rad regler för mobiletikett.
Mest läst i kategorin
Det brittiska coachingföretaget Debrett har i år gett ut en rad regler för mobilanvändning som Expressen också rapporterat om. Reglerna är tänkta som riktlinjer för hur man ska interagera med andra människor på ett modernt sätt via mobilen. Framförallt med den yngre generationen.
Några av ledorden är: ”Sms:a gärna, och ring inte om du inte måste”.
Enligt Debrett så vill unga idag helst inte bli uppringda överhuvudtaget utan förvarning. Om du vill slå en signal till en yngre person är det bästa att smsa först och fråga om personen har tid att prata. Om du väljer att ringa men inte får något svar är det viktigt att skicka ett sms och förklara vad det var du ville ha sagt. Gör du inte det är det möjligt att mottagaren börjar bli orolig och antar att något hemskt har hänt.
”Kom ihåg att vissa tycker att ett samtal är alarmerande. Samtal blir mindre vanliga och det är sannolikt att folk blir rädda eller får panik”, står det i riktlinjerna.
Debrett är samtidigt noga med att understyrka att det är viktigt att ha överseende med alla gruppers mobilvanor. För den äldre generationen faller det ofta mer naturligt att ringa, något de yngre måste ha förståelse för.
Här är några av Debretts regler kring mobiletikett:
- Skicka ett sms och fråga den du vill nå om den har tid att prata i stället för att ringa direkt.
- Förvänta dig inte att få svar om du ringer oanmält.
- Om du inte får svar, ring inte flera gånger till (om det inte är en riktig nödsituation). ”Det riskerar att ge mottagaren högt blodtryck”, skriver Debrett’s.
- Om den du ringer inte svarar, skicka ett sms och förklara vad du vill. Att lämna röstmeddelanden är inte längre ett uppskattat sätt att kommunicera, enligt många.
- Eftersom att samtal blir allt mindre vanliga är det viktigt att komma ihåg att vissa kan reagera med ”panik eller rädsla” på ett oannonserat sådant.
- Alla blir inte glada över att bli uppringda.
- Respektera ändå den äldre generationens telefonvanor. Det är sannolikt att de kommer ringa, lämna ett röstmeddelande, för att de helt enkelt kanske inte gillar att skicka sms.
- När du väl pratar i telefon med någon, multitaska inte. Fokusera på samtalet, undvik att göra det i exempelvis kollektivtrafiken, samtidigt som du diskar eller när du går på en trafikerad gata.
- Utsätt inte andra för dina telefonsamtal. Använd hörlurar om du måste ta ett samtal i offentligheten.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.