News55

Här är nya hotet mot landsbygden

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 31 maj 2021Publicerad: 31 maj 2021

Ett färskt beslut får stora konsekvenser för landsbygden, varnar företrädare för det lokala näringslivet. Det framgår av en debattartikel i dagens Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter att MSB, Myndigheten för skydd och beredskap, beslutat att alla bensinstationer ska rostskydda sina rör och ledningar ser landsbygdens bensinmackar nu konkursen i vitögat. Trots den knappa ekonomin ger regeringen inget ekonomiskt stöd. 

I en debattartikel från Expressen skriver Helena Lindahl (C) om konsekvenserna av det nya beslutet från MSB och hur socialdemokraterna med Löfven i fronten inte ger något ekonomiskt stöd till beslutet trots den knappa ekonomin för landsbygdens bensinmackar. 

— Åtgärden som sådan är det inget fel på – däremot är det politiska utförandet och den totala avsaknaden av relevant stöd till landsbygdens mackar desto mer bekymmersamt. För åtgärden är nämligen väldigt dyr, skriver Lindahl i debattartikeln. 

Kostnaderna för att rostskydda bensinmackarnas rör och ledningar ligger under gynnsamma förhållanden på flera hundra tusen kronor. Dessa kan även gå upp i ett miljonbelopp. Summor som dessa existerar inte för vissa mackägare, vilket innebär konkurs för flera bensinmackar på landsbygden. 

Konkursen bidrar i sin tur till att en viktig samhällsservice försvinner. Förutom att tillhandahålla drivmedel bidrar macken även med livsmedel, postförsändelser eller en plats där du hämtar ut paket från apotek, klädaffärer eller andra internetköp. 

Lindahl skriver om det akuta läget och konsekvenserna för samhället i stort: 

— Stefan Löfvens ointresse för att stoppa mackdöden riskerar nu att skapa en situation där hemtjänstens personal, i exempelvis Västerbottens inland, kan tvingas att köra ett stort antal mil bara för att kunna tanka sina fordon.

Text: Vilma Stockvall Carlsson

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS