News55

Här är osynliga sjukdomen som förstör kvinnors liv

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 03 nov. 2021

Jenny Larsson har upplevt en tuff vårdkarusell och därför tappat mycket av sin tillit till den svenska vården. Det skriver GP.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tusentals kvinnor drabbas varje år av urinvägsinfektion i Sverige. Det går snabbt och relativt smärtfritt för de flesta, men för vissa blir det ett rent helvete. En som har drabbats hårt är Jenny Larsson som fick tolv urinvägsinfektioner på ett halvår. Till sist mådde hon så dåligt att hon knappt kunde stå på benen.

”Den här sjukdomen är ett monster”, säger Jenny till GP

Under och efter sin graviditet 2019 fick Jenny flera konstaterade infektioner och behandlades med korta antibiotikakurer varje gång. 

– Jag hade fruktansvärt ont under första halvåret efter att min son hade fötts. Det var bara misär, jag kunde inte gå och det kändes som hela underlivet skulle ramla ut. Allt värkte, magen, underlivet och låren. Min man fick lägga ut ett täcke på golvet där jag fick ligga ner och ta hand om Elmo, berättar hon för tidningen.

Infektionerna bekräftades till en början med urinsticka eller urinodling men efter ett tag hittades inte längre några bakterier. Utan dessa fynd är många läkare skeptiska till att skriva ut antibiotika. Här började helvetet på riktigt för Jenny och på bara några månader var hon på 25 olika mottagningar. Där fick hon mängder av olika diagnoser, bland annat uretrit, som vanligtvis inte behandlas med antibiotika i Sverige.

Till slut började hon tappa hoppet på allvar. 

– Jag kände till slut att jag inte skulle få se min son växa upp. Så jag började leta på nätet och sociala medier och fick tips om kliniken i London. Jag tänkte att jag inte kan vara den enda kvinnan i världen som har drabbats av detta, säger hon till tidningen.

Över 2000 patienter från världen över
ANNONS

Det visade sig att Jenny inte var ensam. Bara det senaste året har 2200 patienter behandlats på kliniken i London. Där används en omdiskuterad vårdmodell som går ut på att ge höga och långa doser av urinvägsantibiotika. Forskarna där har nämligen funnit att bakterierna kan ligga vilande i cellerna vid urinblåsans slemhinna, vilket gör att de inte syns vid tester. 

Professor James Malone-Lee driver kliniken och han har behandlat över 8000 personer.

– Symtomen dominerar deras liv. Det är allt de kan tänka på och deras liv är förstörda. De kan inte arbeta, många förlorar sina jobb och de blir fast hemma. Relationerna spricker för de kan inte ha sex och de kan inte delta i familjelivet eller interagera med sina barn. Ovanpå det behandlas de illa av systemet och får höra att det inte är något fel på dom, att det är psykiskt, vilket bara är strunt, säger Malone-Lee till GP. 

Nu har Jenny Larsson, som behandlas vid kliniken i London, varit utan symtom och antibiotika i mer än tre månader. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS