News55

Här är skräcken i svenska badparadiset

Artikelbild
Alva Bergland
Alva Bergland
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 aug. 2021

Vi njuter av sol och bad just nu. Men det råder skräck i det svenska badparadiset. Nu går länsstyrelsen utmed en varning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är den kinesiska ullkrabban som gjort intrång i idyllen. Länstyrelsen i Västra Götaland har gått ut och varnat för den. Krabban är en invasiv art* som kan förstöra strandkanter och flodbankar genom att gräva gångar. Den kan även hota ekosystemet genom att sprida otäcka sjukdomar och parasiter.

Anders Eidborn, handläggare för invasiva arter på länstyrelsen förklarar att den kan infektera en människa med en parasit som kallas lungmask. Detta gäller om man skulle få i sig krabban otillagad. Parasiten kan även drabba exempelvis hundar. 

Uppmanar att anmäla

Rådet om man stöter på en kinesisk ullkrabba är att inte släppa tillbaka den i vattnet, utan helt enkelt avliva den på bästa sätt, säger Anders Eidborn. Han uppmanar också alla att anmäla fyndet till Länsstyrelsen, för att de ska kunna sammanställa information om krabbans utbredning. 

Anledningen till namnet, ”ullkrabba”, är för att krabban nämligen har hår på klorna. Den är även känd för att vara relativt stor och förekommer både i havs- och sötvatten. 

*För att en främmande art ska kallas invasiv, måste den uppfylla flera kriterier. Gemensamt för alla främmande invasiva arter är att de på något sätt hotar mångfalden av inhemska eller ”ursprungliga” arter. De trivs och sprids i Sverige, just därför att de ofta inte har några naturliga fiender som håller dem tillbaka. De kan i värsta fall påverka hela ekosystem just genom sin massförekomst.
Källa: Naturskyddsföreningen

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS