News55

Här är tidigare toppolitiker som fått miljoner utan att jobba

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 08 maj 2021Publicerad: 08 maj 2021

Flera tidigare politiker har lyft miljonersättning utan att arbeta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenska riksdagsledamöter har haft en inkomstgaranti när det parlamentariska arbetet är avslutat. I de flesta fall behöver inte denna ersättning användas, men det finns undantag. Göteborgs-Posten, GP, lyfter i en artikel upp att totalt 82 tidigare ledamöter fortsatt lever på inkomstgarantin. Fyra stycken har fått över fyra miljoner kronor.

Listan toppas av Mikael Johansson (MP) som fått totalt 4 770 875 kronor. På andra plats kommer Dan Kihlström (KD) med 4 440 723 kronor och på tredje plats Marina Pettersson (S) som erhållit 4 130 577 kronor.

“Jag har försökt att hitta jobb under åren, men det har inte varit så lätt”, säger Dan Kihlström (KD).

Systemet med livslång ersättning efter riksdagsarbete har kritiserats av många och det har även reformerats de senaste åren. Riksdagsledamöter som valdes in före 2014 kan fortfarande ta del av de äldre mer generösa systemet, ett system som innebar att de som fyllt 50 år kunde få ersättning till sin pension.

GP har tagit fram uppgifter från Statens tjänstepensionsverk, SPV, som visar att 82 personer fick ersättning under förra året. Den vanligaste ersättningen är på mellan 300 000 och 500 000 kronor.

Läs hela artikeln hos Göteborgs-Posten här.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS