News55

Här är trenden från 80-talet som är tillbaka

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 23 mars 2023

En metod som var stor under 80- och 90-talet gör comeback. Det rapporterar SVT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På 80-talet slog färganalysen igenom, metoden där man tittar på hudton, ögonfärg och hårfärg för att avgöra vilken årstid man är. Nu är metoden tillbaka och intresset har exploderat på sociala medier, skriver SVT Kultur. Särskilt på Tiktok, där unga tjejer tipsar om hur man bäst hittar sin årstid och klippen får miljontals visningar.

Färganalysen kommer från konstnären Johannes Itten, som tillhörde Bauhausskolan. Han delade först upp färger i kalla och varma och senare i årstider. År 1982 kom boken “Vacker med färg”, som inspirerades av Itten och tog med sig hans färgtänk in i mode- och skönhetsvärlden. Den boken ligger till grund förfärganalysen som genomförs idag.

– Jag minns när den här boken kom och sen slog ner som en, bomb kanske är att ta i, men det blev en kommersiell succé, säger tidningsdrottningen Amelia Adamo som själv är årstiden “vår”.

Adamo tror att de dystra tiderna vi lever i har bidragit till färganalysens återkomst.

– Klimatångest, kriget i Ukraina och inga pengar. Då sätter jag på mig något som jag blir glad av och det enda man kan bli glad av, säger hon.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS